Chemotherapie bij een huidlymfoom

Opslaan

Chemotherapie kan een behandeling zijn bij huidlymfoom. De chemotherapie kan plaatselijk op de huid gegeven worden. De medicijnen kunnen ook door het hele lichaam werken, als dat nodig is.

Chemotherapie voor een plek op de huid

Bij mycosis fungoides is het mogelijk om de huid te behandelen met chemotherapie (stikstofmosterd). De medicijnen zitten dan in een crème of in een lotion. De behandeling heeft als doel om jeuk te verminderen. 

Bij andere vormen van huidlymfoom heeft een behandeling met chemotherapie op de huid geen effect tegen de jeuk.

Stikstofmosterd kan bijwerkingen geven, zoals: irritatie van de huid, rode huid, droge huid, schilfering. Soms kan het de jeuk juist erger maken.

Chemotherapie bij uitzaaiingen

Heb je uitzaaiingen van huidlymfoom, dan kun je mogelijk chemotherapie krijgen. De hematoloog wordt dan je behandelend arts.

Deze behandeling heeft als doel de ziekte te remmen en klachten te voorkomen of te verminderen. Dit heet een palliatieve behandeling.

De arts kan kiezen voor 1 medicijn of een combinatie van medicijnen. Dit hangt af van het soort huidlymfoom dat je hebt en hoe uitgebreid de ziekte is.

Je krijgt de chemotherapie via een tablet, infuus of injectie. Opname in het ziekenhuis is meestal niet nodig.

Bijwerkingen van chemotherapie

Chemotherapie kan bijwerkingen geven. De klachten hangen af van de medicijnen die gebruikt worden. Bij chemotherapie gericht op het hele lichaam zijn misselijkheid en vermoeidheid bijwerkingen die veel voorkomen. Haaruitval kan soms ook een bijwerking zijn.

Chemotherapie

Deze video legt uit hoe chemotherapie in zijn werk gaat.

Hoe werkt chemotherapie?

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen de kankercellen bereiken.

Behandeling met chemotherapie is in de vorm van een kuur. Je krijgt een periode medicijnen en een periode niet. De chemokuur krijg je meestal een paar keer achter elkaar.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: september 2014

Dit artikel is geschreven door kanker.nl, KWF Kankerbestrijding.