Onderzoek en diagnose

Biopsie bij borstkanker mannen

Opslaan

Bij een biopsie haalt de arts stukjes weefsel weg van de plaats waar de afwijking zit. De arts die dit doet is een radioloog. 

Een biopsie bij een borsttumor bij een man verloopt op dezelfde manier als bij de vrouw. Het is bij een man echter niet mogelijk om de biopsie met behulp van een MRI-scan uit te voeren. Doordat het borstweefsel van de man dichtbij de longen zit, verstoort de ademhaling het beeld van de MRI-scan.

Wat is een biopsie?

Bij een biopsie haalt de arts weefsel weg van de plaats waar de afwijking zit. Dit kunnen 1 of meerdere stukjes zijn. Zo’n stukje heet een biopt.

Met een biopsie kan de arts een definitieve diagnose stellen. Er wordt bepaald of het weefsel goedaardig of kwaadaardig is. En of het weefsel andere specifieke kenmerken heeft. 

Hoe gaat een biopsie?

De biopsie kan op verschillende manieren plaatsvinden:

  • met een dikke naald
  • via een klein sneetje
  • tijdens een (kijk)operatie

Dit hangt af van de plek waar de afwijking zit. De arts zal dit met je bespreken.

Beeld bij de biopsie

Het kan handig zijn om tijdens de biopsie het lichaam van binnen zichtbaar te maken. Daarom gebeurt de biopsie soms samen met een echografie. Een enkele keer is een scan of endoscopie nodig. Op een beeldscherm ziet de arts zo precies wat hij doet.

Verdoving bij de biopsie

Een biopsie kan pijnlijk zijn. Daarom krijg je meestal een verdoving of een narcose. Dit hangt af van de plaats van de biopsie en de methode. Soms is een korte opname in het ziekenhuis nodig.

Uitslag van de biopsie

Een patholoog onderzoekt het weggenomen weefsel onder de microscoop. Met de uitslag kan de arts met zekerheid vaststellen of een tumor goedaardig of kwaadaardig is.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2017

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Borstkankervereniging Nederland