Echografie bij borstkanker mannen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Voor een echografie van de borst is geen voorbereiding nodig. Met een echografie van de borst kan de arts mogelijke veranderingen in het borstweefsel zichtbaar maken. De echografie kan de arts ook meer duidelijkheid geven over wat er op een mammografie is te zien. 

De echografie laat beter zien of de afwijking in de borst vocht bevat (cyste) of dat de afwijking op een weefselmassa berust. Dit kan een goedaardige of kwaadaardige tumor zijn. Net als de mammografie kan ook de echografie de grootte van de afwijking goed weergeven. 

De arts onderzoekt soms ook de oksel op mogelijke afwijkingen van de okselklieren. Vindt de arts een afwijking in de oksel? Dan kan hij of zij besluiten om cellen uit de okselklier weg te nemen voor verder onderzoek. Het weghalen van cellen uit de oksel gebeurt meestal met een punctie. De patholoog onderzoekt. de cellen in het laboratorium onder de microscoop. 

Echografie van de lever

Met een echografie van de lever kan de arts mogelijk uitzaaiingen in de lever in beeld brengen.

Echografie

Deze video legt uit hoe een echografie in zijn werk gaat.

Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam beoordelen en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.

Hoe gaat een echografie?

Een echografie is een eenvoudig onderzoek. Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoeksbank. De arts smeert gel op de huid. Hij of zij beweegt een klein apparaatje over de huid dat de geluidsgolven uitzendt. De arts kan de afbeeldingen op het beeldscherm vastleggen als foto’s.

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mannen

Mannen die borstkanker hebben (gehad)

Illustratie mannen

Projectgroep mannenmetborstkanker.nl

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Frederieke van Duijnhoven

Dr. Frederieke van Duijnhoven

Chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

illustratie-arts-man

Prof. Ruud Pijnappel

Radioloog, UMC Utrecht

illustratie-arts-man

Dr. Arjen Witkamp

Chirurg-oncoloog, UMC Utrecht

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2017