Gevolgen nieuwe blaas

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Is je blaas met een operatie verwijderd, dan heeft de uroloog een urinestoma of nieuwe blaas bij je aangelegd. 

Opnieuw leren plassen

Bij een nieuwe blaas voel je niet de normale aandrang tot plassen. De neoblaas heeft geen zenuwen die het gevoel van aandrang doorgeven. Je zult ‘op de klok’ moeten plassen. Ook gaat het legen van de blaas anders dan normaal. Hierbij gebruik je je buikspieren.

De inhoud van de neoblaas is in het begin klein. De blaas moet daarom om de 2-3 uur geleegd worden, ook ’s nachts. De capaciteit moet langzaam opgebouwd worden tot een maximum van ongeveer 400 ml. Om te weten hoeveel je plast en of je alles uitplast, moet je dit regelmatig meten. 

Je leert van de stomaverpleegkundige opnieuw plassen. Mogelijk krijg je ook bekkentherapie om je bekkenbodem te trainen. 

Incontinentie

Vlak na de operatie heeft bijna iedereen last van ongewild urineverlies. Dit heet incontinentie. Het komt vooral ’s nachts voor. Je kunt dan incontinentiemateriaal dragen.

Bij 90-95% van de mensen verdwijnt de incontinentie 6-9 maanden na de operatie. Het kan zijn datje daarvoor wel de bekkenbodemspieren moet trainen. Dat kan onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Urineretentie

Sommige patiënten kunnen na de behandeling niet meer plassen.  Dit heet urineretentie. Je leegt de blaas dan met een blaaskatheter. De stomaverpleegkundige leert je hoe dat moet. Eventueel kan de thuiszorg je helpen. 

Stomaverpleegkundigen

In veel ziekenhuizen werken speciaal opgeleide stomaverpleegkundigen. Zij geven informatie, begeleiding en praktische hulp aan mensen die een stoma of een nieuwe blaas krijgen, of hebben gekregen.

De stomaverpleegkundige leert je hoe je met je stoma of de nieuwe blaas kunt omgaan. Ben je na je operatie weer thuis? Ook dan kun je met vragen of problemen bij deze verpleegkundige terecht.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Annemarie Leliveld-Kors

Uroloog-oncoloog, UMCG

Logo Leven met blaas- of nierkanker

Leven Met Blaas- of Nierkanker (LMBNK)

Patiëntenorganisatie

Website

Logo NVU

Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2019