Stoma

Een stoma is een kunstmatige uitgang op de buik. Meestal wordt een stoma aangelegd op de dunne darm, de dikke darm of de urineleiders. Via een stoma worden afvalstoffen zoals ontlasting of urine afgevoerd. Als een stoma bij u noodzakelijk is, zal uw arts of de stomaverpleegkundige u vóór de operatie informeren over de consequenties van deze ingreep.

Een darmstoma wordt aangelegd als het niet (meer) mogelijk is om ontlasting via de normale weg kwijt te raken.  Waar de anus een sluitspier heeft, heeft een stoma die niet. En dus kan ontlasting voortdurend uit de stoma naar buiten komen. Een darmstoma kan op bijna elke plek op de dunne en dikke darm worden aangelegd. Ligt de darmstoma op de dikke darm dan heet dat een colostoma. Een stoma op de dunne darm heet een ileostoma

Als uw blaas is verwijderd, kan de urine het lichaam niet meer langs de natuurlijke weg verlaten. Samen met uw uroloog en stomaverpleegkundige maakt u de keuze voor een blaasvervanging: een inwendig of uitwendig urinestoma of een nieuwe kunstmatige blaas. Als naast de blaas ook de plasbuis is verwijderd, is een nieuwe blaas niet mogelijk. U krijgt dan een urinestoma. 

> Meer over darmstoma > Meer over urinestoma bij blaaskanker

5 resultaten gekoppeld aan dit onderwerp: