Blaasspoeling bij blaaskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Mogelijk is bij jou een niet-invasieve blaastumor weggehaald met een TURT-behandeling, Dan is er een risico van 60 tot 70% dat de tumor binnen 1 jaar terugkomt. Dit heet een recidief. 

Om het risico op een recidief bij niet-spierinvasieve blaaskanker zo klein mogelijk te maken krijg je meestal na de TURT-behandeling als aanvullende behandeling een blaasspoeling. Dit vergroot de kans dat de behandeling succesvol is.

Hoe gaat een blaasspoeling?

Bij een blaasspoeling brengt de arts medicijnen in de blaas. Een ander woord hiervoor is blaasinstillatie.

De behandeling gebeurt op de polikliniek. De arts brengt eerst een blaaskatheter in. Dat is een slangetje dat via de plasbuis in de blaas gaat. Via de katheter loopt alle urine uit de blaas.

Daarna brengt een gespecialiseerd verpleegkundige het medicijn in de blaas. Ook dat gaat via de katheter. Het medicijn is opgelost in een vloeistof. Is het medicijn ingebracht, dan mag de katheter er weer uit.  Je mag dan naar huis.

Na de blaasspoeling plas je de vloeistof gewoon uit. Dit gebeurt binnen 1 tot 2 uur. De mogelijke resten medicijnen kunnen schadelijk zijn voor anderen. Daarom krijg je in het ziekenhuis een aantal leefregels mee. Mannen kunnen bijvoorbeeld beter zittend plassen. Dat voorkomt spetteren.

Behandeling met blaasspoelingen

De dokter heeft een tumor in je blaas weggehaald. Nu wil hij de blaas verder behandelen met blaasspoelingen. In dit korte filmpje wordt uitgelegd hoe dat gaat. En wat belangrijk is om op letten na de spoelingen.

Hoeveel blaasspoelingen?

Je kunt 1 of meer blaasspoelingen krijgen. Hoeveel blaasspoelingen je krijgt en met welk medicijn hangt af van de risicogroep waarin de tumor hoort:

  • laag risico
  • matig risico
  • hoog risico

De risicogroep zegt iets over de kans op succes van de behandeling, het risico op terugkeer van de tumor en de kans op doorgroei van de tumor naar de spier van de blaas.

Mensen met een laag risico blaastumor krijgen meestal 1 spoeling binnen 12 tot 24 uur na de TURT. 

Mensen met een matig risico of een hoog risico blaastumor krijgen na de TURT meerdere blaasspoelingen. Dit kan tot 3 jaar na de TURT doorgaan.

Met welk medicijn?

Er zijn 2 soorten medicijnen die als blaasspoeling gegeven kunnen worden. Het ligt aan de risicogroep welk medicijn je krijgt:

Blaasspoeling met chemotherapie

Patiënten met een laag risico blaastumor krijgen 1 spoeling met mitomycine. Dit is een medicijn dat de kanker remt (een cytostaticum).

Blaasspoeling met BCG

BCG is een vaccin tegen tuberculose dat ook werkt bij blaaskanker. Het is erop gericht het eigen afweersysteem te activeren, waardoor het lichaam kankercellen kan bestrijden. Patiënten met een hoogrisico blaastumor krijgen BCG.

Een matig risico blaastumor wordt behandeld met mitomycine óf BCG.

Bijwerkingen van een blaasspoeling

De meest voorkomende bijwerkingen van een blaasspoeling zijn:

  • bloed in de urine
  • vaak moeten plassen 
  • pijn tijdens het plassen

Deze bijwerkingen komen vaker voor bij spoeling met BCG dan met mitomycine. 

Daarnaast kunnen spoelingen met mitomycine allergische huidreacties veroorzaken. Bijvoorbeeld verkleuring van de handpalmen. Deze worden dan rood.

Na het stoppen van de behandeling herstelt het slijmvlies van de blaas zich. De klachten verdwijnen meestal 1 dag na de laatste spoeling.

Wanneer contact opnemen met je huisarts

Neem contact op met je huisarts als:

  • de klachten langer duren
  • je je niet lekker voelt en koorts boven 38 °C en/of zwellingen in de gewrichten krijgt.

Soms is het dan nodig om verdere spoelingen uit te stellen of te stoppen met de spoelingen.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Annemarie Leliveld-Kors

Uroloog-oncoloog, UMCG

Logo Leven met blaas- of nierkanker

Leven Met Blaas- of Nierkanker (LMBNK)

Patiëntenorganisatie

Website

Logo NVU

Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: december 2019