Seksuele problemen bij baarmoederhalskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Baarmoederhalskanker of de behandeling ervan kan invloed hebben op je seksleven en op intimiteit. Na de behandeling zul je opnieuw moeten ontdekken en ervaren wat op seksueel gebied kan en wat je fijn vindt. Dat kost tijd, misschien meer dan je had verwacht.

Er is niet één oorzaak voor een andere beleving van seks. Vaak spelen meer dingen een rol: 

  • een veranderd zelfbeeld 
  • lichamelijke klachten 
  • emoties rondom het verwerken van kanker

Veranderd zelfbeeld

Door kanker en de behandeling ervan kan het beeld dat je van jezelf hebt, veranderen. Het kan invloed hebben op je gevoel van vrouw-zijn; de ene vrouw ervaart dat sterker dan de andere. Ook kun je gevoelens van onzekerheid en schaamte hebben. Of denken dat je partner je niet meer aantrekkelijk vindt.

Dit alles kan van invloed zijn op je zin in seks, je seksueel functioneren en je beleving van seksualiteit.

Lichamelijke klachten

Door kanker en de behandeling kun je lichamelijke klachten krijgen:

Je vagina kan nauwer en korter worden

Na de operatie kan de vagina nauwer en korter zijn dan daarvoor. Seks zoals je dat gewend was, is daardoor niet altijd meer mogelijk.

Door uitwendige en inwendige bestraling kunnen er littekens in de vagina ontstaan. Daardoor kan de vagina nauwer, korter en minder elastisch worden.

Vaak ontstaan er ook verklevingen in de vagina. De vaginawanden groeien dan aan elkaar. Dit kan pijn geven bij het vrijen.

Pelottes kunnen helpen

Je kunt de vernauwing van de vagina zoveel mogelijk voorkomen door pelottes te gebruiken. Pelottes zijn holle staafjes van kunststof die je in de vagina inbrengt. Door regelmatig pelottes in te brengen, houd je de vagina soepel en ga je verkleving en vorming van littekenweefsel tegen.

Door het gebruik van de pelottes in het eerste jaar na de behandeling:

  • blijft gemeenschap mogelijk
  • voorkom je zoveel mogelijk pijn bij gemeenschap
  • kan de arts de vagina beter onderzoeken tijdens de controles

Lees de adviezen van gynaecoloog Cor de Kroon bij een verkorte vagina.

Je bent erg moe of hebt andere lichamelijke klachten

Hierdoor kun je minder behoefte hebben aan seks. Dat is een normale reactie op de situatie.

De vagina wordt minder vochtig als je opgewonden bent

Wanneer je door de behandeling vervroegd in de overgang komt, kan de vagina droger worden. Door een droge vagina kan geslachtsgemeenschap pijnlijk zijn. Meestal is een glijmiddel daarvoor een goede oplossing. Een glijmiddel kan ook de gevoeligheid bij masturbatie verhogen. Glijmiddelen kun je krijgen bij de apotheek of de drogist.

Het orgasme verandert

Als je geen baarmoeder meer hebt, kan je beleving van het orgasme veranderen. Dit is vooral zo als je tijdens het orgasme de baarmoeder voelde samentrekken. Vrouwen die het klaarkomen vooral voelen in de buurt van de clitoris en het buitenste gedeelte van de vagina, hebben meestal weinig last van een veranderd orgasme.

Je hebt een tekort aan oestrogeen

Wanneer je door de behandeling vervroegd in de overgang komt, maakt je lichaam minder oestrogeen aan. Hierdoor kun je minder zin hebben om te vrijen. Het kan ook zijn dat je seks minder intens beleeft. Het kan helpen om extra hormonen te gebruiken. Je kunt met je behandelend arts bespreken of dit in jouw situatie mogelijk is. Bespreek ook de nadelen en risico’s van het gebruik van hormonen. 

Emoties rondom het verwerken van kanker

Bij het verwerken van kanker horen emoties. Sommige emoties kunnen ervoor zorgen dat je minder zin of energie hebt om te vrijen. Bijvoorbeeld angst en somberheid.

Het kan ook zijn dat er tijdens het vrijen heftige emoties omhoog komen. Je kunt hiervan schrikken. Ook voor je partner kan het moeilijk zijn.

Podcast intimiteit bij kanker

Hoe ga je om met intimiteit en seksualiteit na kanker? Elise kreeg op haar 30e als alleenstaande moeder de diagnose baarmoederhalskanker.

In deze podcast vertelt ze (nu 32) openhartig over haar ervaringen rond de diagnose, de Wertheim-operatie en welke impact dat heeft gehad op haar lichaam. Ook vertelt ze hoe ze nu in het leven staat en omgaat met daten en intimiteit. En ze geeft tips.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Foto Ramon Smolders

Dr. Ramon Smolders

Gynaecoloog-oncoloog, Erasmus MC

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-vrouwen

Vrouwen die baarmoederhalskanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2020