PET-scan of PET-CT-scan bij longkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een PET-scan of een PET-CT-scan is een scan van je hele lichaam, behalve je hersenen. Met dit onderzoek kan de arts de rest van je lichaam onderzoeken.

Wanneer een PET-scan?

Je krijgt een PET-scan als de arts op de longfoto of CT-scan een longafwijking heeft gezien . Of als er om andere redenen een vermoeden van longkanker is. 

Longkanker kan zich verspreiden naar de andere long, naar de lymfeklieren en/of in andere organen. Op een PET-scan is goed te zien of de kanker zich heeft verspreid. Dus of er uitzaaiingen zijn.

PET-CT-scan

De PET-scan kan gecombineerd worden met een CT-scan. Dan heet het onderzoek een PET-CT-scan.

PET-scan

Deze video legt uit hoe de PET-scan in zijn werk gaat.

Wat is een PET-scan?

Voor de PET-scan krijg je een licht radioactieve stof ingespoten. Meestal is dit een stof die op suiker lijkt. De kankercellen nemen meer suiker op dan gezonde cellen. Daardoor zijn ze beter te zien op de scan. 

Hoe gaat een PET-scan? 

Ongeveer 1 uur voor de PET-scan krijg je de radioactieve suiker in een bloedvat gespoten, meestal in je arm. Je ligt daarna in een aparte rustruimte zodat de kankercellen de radioactieve stof kunnen opnemen.  

Daarna begint het onderzoek. Daarbij lig je zo stil mogelijk op een onderzoekstafel. Je schuift op de onderzoekstafel door de PET-scanner. Een camera in de scanner draait langzaam om je heen en maakt foto’s vanuit verschillende posities. De scan duurt meestal ongeveer een half uur. 

Na de scan kun je gewoon naar huis. Na een paar uur is de radioactieve stof uit je lichaam verdwenen. De stof is niet gevaarlijk, ook niet voor je omgeving. 

Voorbereiding op een PET-scan 

Minimaal 6 uur voor het onderzoek mag je niet meer eten. Drinken mag vaak wel, zolang er in de drank geen suiker zit. De precieze voorbereidingen verschillen per ziekenhuis. Je krijgt daar van het ziekenhuis informatie over.  

Heb je suikerziekte? Bespreek dan met de arts hoe je je moet voorbereiden. Ook als je (misschien) zwanger bent of borstvoeding geeft.  

Colofon

Met medewerking van:

Foto Annemarie Becker-Commissaris

Dr. Annemarie Becker-Commissaris

Longarts, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Sjaak Burgers

Longarts, Antoni van Leeuwenhoek

Logo Longkanker Nederland

Longkanker Nederland

Patiëntorganisatie

Website

Illustratie mensen

Mensen die longkanker hebben (gehad)

Logo NVALT

NVALT - Sectie Oncologie

Beroepsvereniging longartsen
Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2022