PET-scan bij longkanker

Opslaan

Is longkanker vastgesteld, dan wordt ook onderzocht of er uitzaaiingen zijn. Hiervoor kun je een PET-scan krijgen. Op deze scan is goed te zien of de kanker zich heeft verspreid. Dat kan in de longen zijn, in de lymfeklieren en/of in andere organen.

PET-CT-scan

De PET-scan kan gecombineerd worden met een CT-scan. Dan heet het onderzoek een PET-CT-scan.

PET-scan

Deze video legt uit hoe de PET-scan in zijn werk gaat.

Hoe gaat een PET-scan?

De meeste kankercellen hebben een verhoogde stofwisseling. Hierbij wordt veel suiker verbruikt. Met een PET-scan maakt de arts hier gebruik van. Hij of zij dient een radioactieve stof toe die op dezelfde manier als suiker in cellen wordt opgenomen.

Doordat kanker een verhoogde verbranding heeft, nemen vooral de kankercellen de radioactieve stof op. Zo kan de arts kankercellen zien. Een nadeel is dat ontstekingen en actieve spieren ook veel suiker opnemen. Deze zijn daardoor moeilijk van de kankercellen te onderscheiden.

Voorbereiding

Minimaal 6 uur voor het onderzoek mag je niet meer eten. Drinken mag wel, zolang er in de drank geen suiker zit. Heb je suikerziekte, bespreek dan met de arts hoe je je moet voorbereiden.
 
Is de radioactieve stof in een bloedvat in je arm ingespoten, dan moet je een tijd stil liggen in een aparte kamer. Na ongeveer 1 uur hebben de kankercellen genoeg radioactieve stof opgenomen. Dan begint het onderzoek. Hiervoor lig je op een onderzoekstafel. Een camera draait langzaam om je heen en maakt foto’s vanuit verschillende posities. 

Na het onderzoek is de radioactieve stof voor het grootste deel uit het lichaam verdwenen. Er is geen gevaar voor jezelf of je omgeving.

PET staat voor Positron Emissie Tomografie.

PET-CT-scan bij longkanker

Deze video laat zien dat met een PET-CT-scan het stadium van de longkanker kan worden bepaald.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: februari 2019

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Annemarie Becker-Commissaris, Ervaringsdeskundigen met longkanker, Longkanker Nederland, Sectie Oncologie van de NVALT, Dr. Sjaak Burgers