Wat is longkanker?

Opslaan

Bij longkanker is er kanker in de longen ontstaan. Een tumor in de longen kan op verschillende plekken zitten. Dat kan dichterbij de luchtpijp zijn of dieper in de longen bij de longblaasjes.

Lees verder over wat kanker is en hoe het ontstaat.

Klachten bij longkanker

Longkanker kan verschillende klachten geven. Klachten die het vaakst voorkomen zijn prikkelhoest, bloed in opgehoest slijm en kortademigheid. De ziekte heeft ook andere symptomen.

Risicofactoren bij longkanker

Roken is de belangrijkste risicofactor voor longkanker. Daarnaast zijn er nog een paar andere risicofactoren bekend.

Soorten longkanker

Er zijn verschillende soorten longkanker. De 2 hoofdsoorten zijn kleincellige longkanker en niet-kleincellige longkanker. De behandeling van deze soorten is verschillend.

Uitzaaiingen bij longkanker

Longkanker kan uitzaaien. Bij de helft van de mensen is de ziekte al uitgezaaid bij de diagnose.

Genezing is dan niet meer mogelijk. De behandeling richt zich op het remmen van de ziekte en het verbeteren van klachten.

Cijfers over longkanker

In Nederland krijgen ieder jaar ongeveer 12.000 mensen te horen dat ze longkanker hebben. De meeste van hen zijn ouder dan 60 jaar.

Is de longkanker niet uitgezaaid, dan is er een kans op genezing. Bij uitzaaiingen zijn de verwachtingen lager. Bekijk de overlevingscijfers van longkanker.

Uitzaaiingen in de longen

Niet elke tumor in de longen is longkanker. In de longen kunnen ook uitzaaiingen van een andere kankersoort zitten. Als borstkanker uitzaait naar de longen is dat geen longkanker, maar uitzaaiingen van borstkanker in de longen.

Bij longkanker gaat het om een tumor die in de long zelf is ontstaan.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: februari 2019

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Longkanker Nederland