Symptomen bij borstkanker mannen

Opslaan

Sommige veranderingen in de borst kunnen wijzen op borstkanker. De meest voorkomende verandering is een knobbeltje. Dit is een verdikking die vaster aanvoelt dan het weefsel eromheen. Meestal doen knobbeltjes geen pijn.

Borstkanker bij mannen kan op alle plaatsen in de borst ontstaan. Meestal zit de tumor in de buurt van de tepel. Daar zit bij de man namelijk het meeste borstweefsel. Bij mannen is een knobbeltje dus meestal te voelen naast of achter de tepel of de tepelhof. (De tepelhof is het roze of donker gekleurde weefsel rondom de tepel.)

Andere klachten die kunnen wijzen op borstkanker:

  • deukjes of kuiltjes in de huid 
  • een wondje van de huid dat niet geneest
  • verandering van de tepel of tepelhof, bijvoorbeeld intrekking, zwelling, roodheid, huidvervelling, schilfertjes of een plekje dat op eczeem lijkt
  • afscheiding uit de tepel, zoals bruin of bloederig vocht
  • een borst die warm aanvoelt en rood is
  • een verdikte huid waar putjes in zitten. De huid van de borst ziet er dan uit als een sinaasappelschil.

Deze veranderingen in de borst kunnen wijzen op een goedaardige aandoening, of op kanker. Alleen medisch onderzoek kan uitwijzen of de verandering goedaardig of kwaadaardig is.

Heb je een van deze klachten, ga dan naar je huisarts. Heb je eerder een behandeling voor borstkanker gehad? Let dan extra goed op veranderingen in de borst.

Ga op tijd naar de dokter

Klachten aan de borst zijn voor iedereen een reden om naar de huisarts te gaan, ongeacht het geslacht. Let op de signalen van je lichaam en stel het bezoek aan de dokter niet uit. Borstkanker is voor mannen net zo’n ernstige ziekte als voor vrouwen. Het is belangrijk de diagnose zo vroeg mogelijk te stellen.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2017

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Borstkankervereniging Nederland (BVN)