Borst man

Opslaan

De borst van een volwassen man lijkt op de borst van een meisje vóór de puberteit. Beiden hebben een paar melkgangen vlak achter en naast de tepel. Bij meisjes ontwikkelen zich onder invloed van vrouwelijke hormonen de melkgangen, melkklieren, vetweefsel en bindweefsel tot een volgroeide borst.

Deze ontwikkeling vindt vooral plaats door de invloed van het hormoon oestrogeen. Jongens en mannen produceren weinig oestrogeen. Daarom ontwikkelt het aanwezige borstweefsel zich niet verder.

Borst man

Een mannenborst vanaf de zijkant.

1: melkklieren, 2: melkbuisjes, 3: tepel, 4: vetweefsel, 5: borstspier, 6: ribben.

Borstzwelling bij mannen (gynaecomastie)

Een uitzondering hierop zijn mannen met een gynaecomastie. Dit is een aandoening waarbij een of beiden borsten zich toch gaan ontwikkelen. Gynaecomastie komt het meeste voor in de puberteit en ontstaat waarschijnlijk door een verstoring in de hormoonspiegels.

Voor mannen is dit vaak een vervelende ontwikkeling, vooral voor het uiterlijk. Maar de aandoening is zelf niet gevaarlijk en geeft ook geen hoger risico op borstkanker. Wel is het belangrijk om de oorzaak van een gynaecomastie te laten onderzoeken.

Lees verder over gynaecomastie op thuisarts.nl.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2017

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Ervaringsdeskundige mannen met borstkanker, Projectgroep mannenmetborstkanker.nl, Borstkankervereniging Nederland (BVN), Dr. Frederieke van Duijnhoven, chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek, Dr. Arjen Witkamp, chirurg-oncoloog, UMC Utrecht