Echografie bij borstkanker mannen

Opslaan

Voor een echografie van de borst is geen voorbereiding nodig. Met een echografie van de borst kan de arts mogelijke veranderingen in het borstweefsel zichtbaar maken. De echografie kan de arts ook meer duidelijkheid geven over wat er op een mammografie is te zien. 

De echografie laat beter zien of de afwijking in de borst vocht bevat (cyste) of dat de afwijking op een weefselmassa berust. Dit kan een goedaardige of kwaadaardige tumor zijn. Net als de mammografie kan ook de echografie de grootte van de afwijking goed weergeven. 

De arts onderzoekt soms ook de oksel op mogelijke afwijkingen van de okselklieren. Vindt de arts een afwijking in de oksel? Dan kan hij of zij besluiten om cellen uit de okselklier weg te nemen voor verder onderzoek. Het weghalen van cellen uit de oksel gebeurt meestal met een punctie. De patholoog onderzoekt. de cellen in het laboratorium onder de microscoop. 

Echografie van de lever

Met een echografie van de lever kan de arts mogelijk uitzaaiingen in de lever in beeld brengen.

Echografie

Deze video legt uit hoe een echografie in zijn werk gaat.

Wat is een echografie?

Echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam beoordelen en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.

Hoe gaat een echografie?

Een echografie is een eenvoudig onderzoek. Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoeksbank. De arts smeert gel op de huid. Hij of zij beweegt een klein apparaatje over de huid dat de geluidsgolven uitzendt. De arts kan de afbeeldingen op het beeldscherm vastleggen als foto’s.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2017

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Borstkankervereniging Nederland (BVN)