Uitzaaiingen bij borstkanker mannen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Kanker kan uitzaaien. Komen kankercellen in een lymfevat terecht, dan kunnen zij in de lymfeklieren uitgroeien tot een uitzaaiing. De eerste uitzaaiing ontstaat meestal in een schildwachtklier. Dit is een lymfeklier die direct lymfe-afvloed ontvangt van het gebied in de borst waar de tumor zit.

Schildwachtklieren kunnen op verschillende plaatsen rond de borst zitten. Meestal zitten ze in de oksel. Maar soms ook onder het sleutelbeen, naast het borstbeen tussen de ribben en in de borst zelf.

Een ander woord voor uitzaaiingen in de schildwachtklieren is regionale uitzaaiingen.

Kankercellen kunnen zich ook via het bloed verspreiden. En bijvoorbeeld in de botten, longen of lever uitgroeien tot tumoren. Een ander woord voor dit soort uitzaaiingen is uitzaaiingen op afstand.

Krijg je (later) ergens anders een tumor, bijvoorbeeld in de lever? Dan zijn dit bijna altijd kankercellen afkomstig van de oorspronkelijke borsttumor. Je hebt dan geen leverkanker, maar uitzaaiingen van borstkanker.

Lymfeklieren rondom de borst man

De lymfeklieren rondom de borst van een man zitten in de oksel, naast het borstbeen en onder het sleutelbeen.

Palliatieve zorg

Bij uitzaaiingen in andere organen begint vaak de palliatieve fase. Hoelang deze fase duurt, verschilt per persoon. Naast de palliatieve behandelingen kun je ook palliatieve zorg krijgen.

Palliatieve zorg helpt mee aan een goede kwaliteit van leven en bij een goede afronding van het leven. Ook je dierbaren kunnen van deze zorg gebruik maken.

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mannen

Mannen die borstkanker hebben (gehad)

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Frederieke van Duijnhoven

Dr. Frederieke van Duijnhoven

Chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Arjen Witkamp

Chirurg-oncoloog, UMC Utrecht

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2017