Okselkliertoilet bij borstkanker mannen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Zijn er bij de punctie of schildwachtklierprocedure uitzaaiingen in de lymfeklier(en) gevonden die groter zijn dan 2 millimeter? Dan moet ook de rest van de oksellymfeklieren worden behandeld.

Oksel bestralen of okselkliertoilet

Dit kan door middel van bestraling van de oksel. Of met een okselkliertoilet, ook wel een okselklierdissectie genoemd. De arts bespreekt met je welke van de 2 behandelingen voor jouw situatie het meest geschikt is. 

De meeste mannen met borstkanker met uitzaaiingen in de oksellymfeklieren krijgen bestraling van de oksel. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat beide behandelingen veilig zijn. Bestraling van de oksel geeft de helft minder kans op lymfoedeem in de arm.

Procedure okselkliertoilet

Bij een okselkliertoilet haalt de arts alle oksellymfeklieren operatief weg. Soms is het mogelijk om niet alle okselklieren, maar 1 of enkele weg te halen. De patholoog-anatoom onderzoekt de weggenomen klieren om vast te stellen in hoeveel klieren zich tumorcellen bevinden. Gemiddeld worden tussen de 10 en de 20 klieren weggehaald.

Bijwerkingen

Een okselkliertoilet is een meer ingrijpende behandeling dan een schildwachtklierprocedure. Ook is er meer kans op bijwerkingen, zoals:

De bijwerkingen kunnen per patiënt verschillen, ook in de mate waarin ze zich voordoen. De klachten kunnen lang duren en gaan vaak niet helemaal weg.

Micro-uitzaaiingen

Worden er uitzaaiingen in de lymfeklieren van de oksel gevonden die kleiner zijn dan 2 millimeter? Dan wordt er geen bestraling van de oksel of okselkliertoilet gedaan als er ook chemotherapie en/of anti-hormonale therapie wordt gegeven. Als je een micro-uitzaaiing in de oksel hebt en geen therapie met medicijnen krijgt, kan de arts bestraling van de oksel adviseren.

Als er losse tumorcellen in de lymfeklieren van de oksel worden gevonden, is dit geen uitzaaiing en wordt de behandeling hier niet op aangepast.

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mannen

Mannen die borstkanker hebben (gehad)

Illustratie mannen

Projectgroep mannenmetborstkanker.nl

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Frederieke van Duijnhoven

Dr. Frederieke van Duijnhoven

Chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Arjen Witkamp

Chirurg-oncoloog, UMC Utrecht

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2017