Behandeling bij spierinvasieve blaaskanker

Inwendige bestraling bij blaaskanker

Opslaan

Bij inwendige bestraling krijg je  bestraling van binnenuit. De bestralingsarts plaatst door middel van een operatie radioactief materiaal in je lichaam, dichtbij of in de tumor. Dit radioactieve materiaal geeft straling af. Een ander woord voor inwendige bestraling is brachytherapie. 

Inwendige bestraling is bij blaaskanker alleen mogelijk bij tumoren kleiner dan 3-4 cm en waarbij er niet meer dan één aanwezig is in de blaas. De behandeling is een curatieve behandeling. Het doel is genezen. Je krijgt de inwendige bestraling na een kortdurende uitwendige bestraling. 

Voor de inwendige bestraling word je opgenomen in het ziekenhuis. 

Hoe werkt inwendige bestraling bij blaaskanker? 

Je krijgt de inwendige bestraling met een radioactieve bron die tijdelijk in en rondom de tumor in de blaaswand wordt geplaatst. Dit gebeurt via een operatie onder narcose. Tijdens de behandeling krijg je een blaaskatheter om de urine af te voeren. Een katheter is een slangetje dat via de plasbuis in de blaas is ingebracht.

Bijwerkingen van inwendige bestraling

Tijdens en na de behandeling kun je last krijgen van blaaskrampen. Deze krampen geven het gevoel dat je moet plassen, terwijl de blaas leeg is: je hebt immers een blaaskatheter. Je kunt hiervoor medicijnen krijgen. 

Na de behandeling kun je last hebben van:

  • pijnlijke littekens 
  • vaker moeten plassen, ook ’s nachts. 
  • soms: moeite met de plas ophouden
  • soms: bloed in de urine 

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: januari 2019

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.