Uitgezaaide blaaskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Blaaskanker kan uitzaaien. Dat betekent dat de tumorcellen via het lymfevocht of het bloed op andere plekken terechtkomen. Een ander woord voor uitzaaiingen is metastasen.

Bij niet-spierinvasieve blaaskanker (oppervlakkige blaaskanker) is er een uiterst kleine kans op uitzaaiingen. 

Is de tumor ingegroeid in de diepere lagen van de blaaswand, dan is het risico groter dat kankercellen losraken en zich verspreiden in het lichaam. 

Uitzaaiingen in de lymfeklieren

Via de lymfevaten kunnen losgeraakte kankercellen terechtkomen in de lymfeklieren rond de blaas of elders. Zo kunnen uitzaaiingen in de lymfeklieren ontstaan. 

Uitzaaiingen in andere organen

Via het bloed kunnen kankercellen naar andere organen gaan en daar uitgroeien tot tumoren. Als blaaskanker uitzaait naar andere organen zijn dat meestal de longen, de botten  en de lever.

Ontstaat er  (later) ergens anders een tumor, bijvoorbeeld in de lever? Dan zijn dit bijna altijd kankercellen uit de blaas. Je hebt dan geen leverkanker, maar uitzaaiingen van blaaskanker.

Palliatieve zorg

Bij uitzaaiingen in andere organen begint vaak de palliatieve fase. Hoelang deze fase duurt, verschilt per persoon. Naast de palliatieve behandelingen kun je ook palliatieve zorg krijgen.

Palliatieve zorg helpt mee aan een goede kwaliteit van leven en bij een goede afronding van het leven. Ook je dierbaren kunnen van deze zorg gebruik maken.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Annemarie Leliveld-Kors

Uroloog-oncoloog, UMCG

Logo Leven met blaas- of nierkanker

Leven Met Blaas- of Nierkanker (LMBNK)

Patiëntenorganisatie

Website

Logo NVU

Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2019