Controle en nazorg bij baarmoederhalskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Na de behandeling van baarmoederhalskanker kom je meestal nog regelmatig op controle. Je arts kan je vertellen hoelang en hoe vaak dat in jouw geval nodig is. 

Heb je CIN gehad? Dan blijf je ook onder controle bij de arts. Meestal 1 tot 2 jaar. En daarna verder in het bevolkingsonderzoek (uitstrijkjes).

Ook als je een trachelectomie hebt gehad, blijf je onder controle. Dat is dan meestal voor de rest van je leven. 

Een controlebezoek bij de gynaecoloog bestaat uit een algemeen lichamelijk onderzoek en een gynaecologisch onderzoek. Heb je bestraling gehad, dan kan het zijn dat je om-en-om op controle gaat bij de radiotherapeut en de gynaecoloog.

De controlebezoeken zijn bedoeld om:

  • bijwerkingen van de behandeling vast te stellen en te behandelen
  • terugkeer van de ziekte in een vroeg stadium op te sporen
  • na te gaan of je hulp of begeleiding nodig hebt

Ook als je niet meer beter kunt worden, kun je je arts of verpleegkundig specialist blijven zien. Deze kan samen met jou kijken of er behandelingen zijn om je klachten te verminderen of draaglijker te maken, bijvoorbeeld met behulp van pijnbestrijding. 

Heb je last van de gevolgen? 

Tijdens de controle kun je ook met je arts bespreken of je last hebt van de gevolgen van kanker. Bijvoorbeeld of je klachten hebt door de behandeling of last hebt van late gevolgen van de ziekte en behandelingen, zoals problemen met plassen, de ontlasting of lymfoedeem.

Misschien maak je je zorgen of heb je last van psychische klachten. Dit komt vaak voor. Het hoort bij de normale verwerking van alles wat je hebt doorgemaakt. Ook dit kun je met je arts bespreken. Als je behoefte hebt aan meer begeleiding kun je een verwijzing krijgen naar bijvoorbeeld een oedeemtherapeut, fysiotherapeut, psycholoog of seksuoloog.

Zoek via kanker.nl hulpverleners die ervaring hebben met kanker.  

Angst voor controles 

Iedereen beleeft de controles anders. Het kan zijn dat je het een veilig idee vindt om regelmatig naar het ziekenhuis te gaan. Maar misschien zie je juist op tegen de controles. Bijvoorbeeld omdat je bang bent dat de kanker terugkomt of de ziekte zich heeft uitgebreid. Dit is niet vreemd, veel mensen hebben deze angst. 

Bespreek met je arts hoe je de controles beleeft en wat je wensen zijn. Misschien kun je vaker of minder vaak op controle komen. De controles zijn niet verplicht. 

Als je klachten hebt tussen de controles in 

Misschien heb je tussen de controles door pijn of klachten. Of verlies je bloed uit de vagina. Die klachten kunnen door de ziekte komen, maar dat hoeft niet. Bespreek je klachten met je huisarts of vervroeg je afspraak met de arts. Zij kunnen je onderzoeken en proberen de oorzaak van de klachten op te sporen.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Foto Ramon Smolders

Dr. Ramon Smolders

Gynaecoloog-oncoloog, Erasmus MC

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-vrouwen

Vrouwen die baarmoederhalskanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2020