Soorten baarmoederhalskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Er zijn verschillende soorten baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker kan namelijk in verschillende soorten cellen ontstaan. De soort die het meest voorkomt, is plaveiselcelcarcinoom.

De tumor ontstaat meestal in het overgangsgebied van de baarmoederhals. In dit gebied gaan 2 soorten cellen in elkaar over: cilindercellen en plaveiselcellen. Plaveiselcellen zitten aan de buitenkant van de baarmoederhals en de vagina. Cilindercellen zitten in de binnenkant van de baarmoederhals.

Lees op deze pagina verder over:

Overgangsgebied baarmoederhals

Plaveiselcelcarcinoom van de baarmoederhals

In de overgangszone ontstaat de tumor vaak in de plaveiselcellen. Dat is bij ongeveer 8 op de 10 vrouwen met baarmoederhalskanker zo. De kanker heet dan: plaveiselcelcarcinoom.

De oorzaak van een plaveiselcelcarcinoom in de baarmoederhals is een langdurige besmetting met HPV. Daarbij gaat het meestal om HPV type 16.

Adenocarcinoom van de baarmoederhals

Als de tumor ontstaat in de cilindercellen, heet het een adenocarcinoom. 
Een adenocarcinoom van de baarmoederhals komt bij 2 van de 10 vrouwen met baarmoederhalskanker voor. 

De oorzaak van een adenocarcinoom in de baarmoederhals is meestal een langdurige besmetting met HPV. Daarbij gaat het om HPV type 16 of 18.

Mengtumoren

Soms ontstaat er een tumor uit beide soorten cellen samen. De kanker is dan een mix van plaveiselcelcarcinoom en adenocarcinoom.

Adenocarcinoom bij DES-dochters

Als er bij een DES-dochter baarmoederhalskanker ontstaat, gaat het ook om een adenocarcinoom. Ook dan ontstaat de tumor in de cilindercellen van de baarmoederhals. Een HPV-infectie speelt bij deze soort baarmoederhalskanker geen rol.

Zeer zeldzame vormen van baarmoederhalskanker

Andere soorten kanker in de baarmoederhals komen nog minder vaak voor. Een HPV-infectie is daarvan niet de oorzaak. Omdat dit zo zeldzaam is, kun je het beste bij je arts terecht voor meer informatie. 

Kleincellig neuro-endocrien carcinoom van de baarmoederhals

Een kleincellig neuro-endocrien carcinoom is een subtype adenocarcinoom van de baarmoederhals. Het groeit sneller dan het ‘gewone’ adenocarcinoom van de baarmoederhals en zaait ook sneller uit.

Sarcoom van de baarmoederhals

Een sarcoom in de baarmoederhals ontstaat uit de bindweefselcellen of spiercellen in de wand van de baarmoederhals. Deze tumoren worden behandeld als een sarcoom

Melanoom van de baarmoederhals

Een melanoom ontstaat uit de pigmentcellen van de huid. Lees verder over melanoom.

Lymfoom van de baarmoederhals

Een lymfoom van de baarmoederhals ontstaat uit afweercellen in de baarmoederhals. Je leest hier meer over in de informatie over  non-hodgkinlymfomen.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Foto Ramon Smolders

Dr. Ramon Smolders

Gynaecoloog-oncoloog, Erasmus MC

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-vrouwen

Vrouwen die baarmoederhalskanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2020