Wat is non-hodgkin?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Non-hodgkin of non-hodgkinlymfoom is een verzamelnaam voor lymfeklierkanker. De kanker ontstaat in een lymfeklier of in lymfeweefsel. Vanuit daar kunnen de kankercellen zich verspreiden door het lichaam.

Lees op deze pagina over:

Hodgkin of non-hodgkin?

Je hebt hodgkin en non-hodgkin. Het zijn beide lymfomen. Lymfoom is een ander woord voor lymfeklierkanker. De arts Thomas Hodgkin was de eerste die lymfeklierkanker ontdekte. Daarom heet die eerste soort hodgkin. Alle andere vormen van lymfeklierkanker die daarna ontdekt zijn, heten non-hodgkin.

Soorten non-hodgkinlymfoom

Er zijn zo’n 50 verschillende soorten non-hodgkinlymfoom. Artsen verdelen ze in twee groepen: agressieve en indolente (niet agressieve) non-hodgkinlymfomen. De vooruitzichten en de behandeling verschillen per soort.

De meest voorkomende soorten non-hodgkinlymfomen zijn diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL) en folliculair lymfoom (FL).

Lees verder over de soorten non-hodgkin.

Vooruitzichten bij een non-hodgkinlyfoom

Als je weet dat je non-hodgkin hebt, heb je misschien vragen over je vooruitzichten. Is non-hodgkin goed te behandelen en wat zijn de verwachtingen? Soms is daar iets over te zeggen, maar soms ook niet.

De prognose van non-hodgkin hangt af van verschillende dingen. Het maakt vooral uit of het lymfoom agressief is, of indolent (niet-agressief). En welke soort je precies hebt.

Wil je weten waar je aan toe bent? Vraag het aan je arts. Die kan misschien meer vertellen.

Of bekijk de overlevingscijfers van een agressief non-hodgkinlymfoom of de overlevingscijfers van een indolent non-hodgkinlymfoom.

Symptomen van een non-hodgkinlymfoom

Soms kun je een non-hodgkinlymfoom opmerken door een vergrote lymfeklier. Bijvoorbeeld als het lymfoom in de hals, de oksel of de lies zit. Maar je kunt ook andere klachten hebben door een non-hodgkinlymfoom.

Lees verder over de symptomen van non-hodgkin.

Oorzaken en risicofactoren van non-hodgkinlymfoom

Meestal is er geen duidelijke oorzaak van non-hodgkin. Non-hodgkin is ook niet erfelijk.

Lees verder over oorzaken en risicofactoren bij non-hodgkin.

Onderzoeken bij non-hodgkinlymfoom

Belangrijke onderzoeken naar non-hodgkin zijn lichamelijk onderzoek naar de lymfeklieren, en een (PET-)CT-scan. Als het nodig is, krijg je ook een biopt van de verdikte lymfeklier.

Lees verder over onderzoeken bij non-hodgkin.

Behandeling van non-hodgkinlymfoom

Welke behandeling je krijgt, ligt aan welke soort non-hodgkin je precies hebt. Bij een agressief non-hodgkin moet de behandeling snel beginnen. Meestal krijg je dan chemo-immunotherapie.

Heb je een indolent non-hodgkin, dan wil de arts misschien liever afwachten om te zien hoe de ziekte zich ontwikkelt. Het afwachten heet ‘wait and see’.

Lees verder over de behandeling van non-hodgkin.

Gevolgen van non-hodgkinlymfoom

Een behandeling heeft vaak gevolgen voor de rest van je leven. Vraag daarom ook naar de gevolgen van de behandelingen. Dat kun je het best doen als de arts (hematoloog) het behandelplan met je bespreekt.

Lees verder over de gevolgen van non-hodgkin.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Sanne Tonino

Dr. Sanne Tonino

Hematoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Foto Hein Visser

Drs. Hein Visser

Hematoloog, Noordwest Ziekenhuisgroep

LinkedIn

Logo Hematon

Hematon

Patiëntenorganisatie

Website

ervaringsdeskundigen-mensen

Mensen die kanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2023