Complementaire zorg bij kanker

Tmc over deze informatie
Wordt u behandeld voor kanker in het ziekenhuis? Of heeft u kanker gehad en ondervindt u nog gevolgen van de behandeling? Dan kunt u behoefte hebben aan aanvullende zorg. Bijvoorbeeld in de vorm van massage, acupunctuur of mindfulness.

Aanvullende zorg kan helpen om klachten te verminderen. Bijvoorbeeld angst, pijn, onrust en slaapproblemen. Of om uw geestelijke en lichamelijke conditie te verbeteren. Veel mensen vinden deze zorg ontspannend.

Bijna alle ziekenhuizen in Nederland bieden 1 of meer vormen van aanvullende zorg aan. Dit heet ook wel complementaire zorg. 

Overleg met uw arts

Overweegt u complementaire (zelf)zorg bij kanker? Bespreek dit dan altijd met uw arts. Sommige vormen van complementaire zorg kunnen bijwerkingen hebben. Of kunnen in wisselwerking met de reguliere kankerbehandeling ongewenste effecten geven. 

Brochure Alternatieve behandelingen bij kanker (KWF) (pdf)

Een deel van de mensen met kanker overweegt, naast de reguliere behandeling in het ziekenhuis, een alternatieve behandeling te gaan volgen. KWF Kankerbestrijding wil u met deze brochure ondersteunen bij uw zoektocht.