Haptotherapie bij kanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofon
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonLuisteren naar je lichaam en je gevoel. Daar draait het om bij haptotherapie. Hieronder lees je wat haptotherapie is, en hoe het je kan helpen als je kanker hebt (gehad).
Lees op deze pagina verder over:
- Wat is haptotherapie?
- Wanneer kan haptotherapie helpen bij kanker?
- Hoe gaat haptotherapie?
- Welke invloed heeft haptotherapie op lichaam en geest?
- Is haptotherapie veilig bij kanker?
- Vergoedt de zorgverzekeraar haptotherapie?
- Wat is het verschil tussen een haptonoom en een haptotherapeut?
- Zoek een haptotherapeut bij jou in de buurt
Wat is haptotherapie?
Bij kanker gebeurt er veel met je lichamelijk. Dat kan invloed hebben op de relatie tussen jouw lichaam en jouw denken en emoties.
Bij haptotherapie leer je te luisteren naar je lichaam. Naar wat je voelt en hoe je daarmee omgaat. De haptotherapeut helpt je daarbij. Dit gebeurt door aanraken, oefenen en praten.
Haptotherapie is gebaseerd op de haptonomie: de leer van het gevoel en het gevoelsleven.
Wanneer kan haptotherapie helpen bij kanker?
Wetenschappelijk is niet vastgesteld dat haptotherapie werkt bij klachten door kanker. Dat komt ook omdat er nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar deze behandeling. Maar zolang de behandeling veilig is, kun je proberen of je er iets aan hebt.
Haptotherapeuten en patiënten ervaren in de praktijk dat de behandeling kan helpen:
- Als je het vertrouwen in je lichaam kwijt bent.
- Als je een afkeer hebt van (een deel van) je lichaam.
- Wanneer je lichaam niet meer van jou voelt.
En ook bij:
- pijn
- klachten door spanningen
- emotionele klachten, bijvoorbeeld angst en paniek
- stemmingsklachten
Animatie over haptotherapie
Animatie 'voelende wezens'. Bron: Vereniging van Haptotherapeuten VVH
Hoe gaat haptotherapie?
De therapie begint met elkaar leren kennen. Met de therapeut praat je over wat je lastig vindt en wat je doelen zijn. De therapeut kijkt of haptotherapie je kan helpen. Hij of zij schat in hoeveel bijeenkomsten daarvoor nodig zijn.
Een consult heeft meestal 3 onderdelen:
- praten
- ervaren op de behandelbank (aanraken)
- oefenen
Praten
Een consult begint meestal met een kort gesprek. Hoe gaat het met je? Waar heb je last van? Wat vond je van het vorige consult?
Ervaren op de behandelbank (aanraken)
Daarna begint het deel van de therapie waarin aanraken centraal staat. De therapeut legt bijvoorbeeld een hand op je buik of borst. Dit gebeurt op een respectvolle manier. Het aanraken van de therapeut helpt jou jouw lichaam te voelen. Wat doet de aanraking met je? Welke gevoelens, gedachten of neigingen heb je?
De therapeut kan als jij het goed vindt ook het deel van je lichaam aanraken wat niet goed voelt. Het deel dat niet meer bij jou hoort, waar je afkeer voor voelt. Het aanraken kan je helpen om te voelen dat dit deel bij jou hoort. Hierdoor voel je je beter.
Oefenen
Ook kan de therapeut je laten oefenen. Door oefenen leer je voelen wat er in je lichaam gebeurt. En hoe jij anderen ervaart. Bijvoorbeeld: je loopt naar de therapeut en probeert te voelen wat voor jou een goede afstand is. Niet te dichtbij en niet te ver weg. Daarna andersom: de therapeut komt naar jou toe. Tot waar mag de therapeut komen? Wat doe je als de therapeut te dichtbij komt? Hoe geef je je grens aan?
De therapeut bespreekt met je wat hij of zij ziet en voelt. Daardoor weet je meer over je gevoelens en gedrag. Dat kan helpen om je problemen aan te pakken.
Welke invloed heeft haptotherapie op lichaam en geest?
Haptotherapie kan je helpen om weer in contact te komen met jezelf. Om je lichaam te accepteren zoals het nu is. Je leert je lichaam beter kennen. Je leert hoe het reageert op spanning, stress en emoties. Ook kom je dichter bij je gevoelens.
Haptotherapie geneest geen kanker. Het kan wel helpen om je beter te voelen.
Is haptotherapie veilig?
Haptotherapie is een zachte behandeling. De behandeling is niet gevaarlijk. De haptotherapeut stemt de behandeling altijd goed af op de patiënt.
Als het nodig is, werkt de therapeut samen met bijvoorbeeld een psycholoog, psychotherapeut of psychiater.
Vergoedt de zorgverzekeraar haptotherapie?
Haptotherapie wordt niet betaald uit de basisverzekering. Heb je een extra verzekering, dan kun je de behandeling meestal wel (voor een deel) vergoed krijgen. Vraag vooraf of je zorgverzekeraar de kosten vergoedt.
Een haptonoom en een haptotherapeut. Wat is het verschil?
Een haptonoom heeft een basisopleiding haptonomie gevolgd. Hij of zij past haptonomie toe in zijn of haar eigen beroep, bijvoorbeeld als fysiotherapeut.
Een haptotherapeut heeft een 4-jarige beroepsopleiding tot haptotherapeut gevolgd. Hij of zij kan een diagnose stellen en een behandelplan maken en uitvoeren.
Een GZ-Haptotherapeut is een haptotherapeut die lid is van de Vereniging van Haptotherapeuten (VVH).
Bronvermelding en disclaimer
Randomized Controlled Trial (RCT)
Diversen
|