Disclaimer

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Complementaire zorg is een aanvulling op standaardzorg. Deze zorg is gericht op vermindering van klachten en een beter herstel. Je kunt er niet door genezen. De zorg komt ook niet in de plaats van je behandeling in het ziekenhuis. Het onderscheid met zelfzorg, wellness en ontspanning is niet vastomlijnd.

De werkzaamheid van de beschreven complementaire behandelingen is in het algemeen nog niet goed onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek. Bij het schrijven van de tekst is gebruik gemaakt van het best beschikbare bewijsmateriaal en de visie van experts uit dit vakgebied. Bij elke behandeling worden bekende risico’s benoemd. 

Er zijn geen wettelijke voorschriften voor het aanbieden van de meeste behandelingen ('vrij beroep'). Ervaring met kanker verschilt per behandelaar. Voor betrouwbare aanbieders verwijzen we naar Vind hulp bij kanker.

Complementaire behandelingen worden niet vergoed door de basisverzekering. Veel verzekeraars hebben wel een aanvullende zorgverzekering hiervoor. Neem altijd goed de polisvoorwaarden door.
Kanker.nl biedt informatie en geeft geen advies. In overleg met je arts beslis je zelf of je gebruik wil maken van complementaire behandelingen.

Colofon

Met medewerking van:

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2022