Wat is…?

Basisprincipes van complementaire zorg

Opslaan

Complementaire zorg is gebaseerd op 3 basisprincipes:

  • Een holistisch mensbeeld
  • Zelfhelend vermogen
  • Relatie tussen geest en lichaam

Holistisch mensbeeld

Veel vormen van complementaire zorg komen voort uit oude of andere culturele tradities. Het gebruik van natuurlijke kruidenmiddelen stamt bijvoorbeeld uit oude westerse natuurgeneeskunde. Toen waren er nog geen wetenschappelijk bewijzen voor vormen van geneeskunde. Mindfulness heeft zijn wortels in Tibetaanse boeddhistische meditatietechnieken. En Tai chi en acupunctuur zijn onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. 

In al deze tradities ziet men de mens als een geheel van lichaam, geest, ziel en energie. Bovendien is de mens niet alleen, maar is hij onlosmakelijk verbonden met zijn fysieke en sociale omgeving. Deze manier van kijken naar de mens heet holistisch.

Zelfhelend vermogen

Ieder mens beschikt over het vermogen om zichzelf te herstellen. Bijvoorbeeld na een snee, een (emotionele) wond of een verkoudheid. Ons systeem is daarmee normaal gesproken zelf in staat om verstoringen in het evenwicht te herstellen. Maar soms is de verstoring zo ingrijpend of het systeem zo ontregeld, dat hulp ‘van buiten’ nodig is. Complementaire zorg richt zich op het stimuleren van het zelfhelend vermogen.

Relatie geest-lichaam

Door teveel en te langdurige stress ziek kun je ziek worden. Als je al (langdurig) ziek bent, kan stress verergering van de klachten geven.

Het trainen van de geest in het richten van de aandacht brengt innerlijke rust, acceptatie en ontspanning. Daardoor komt het stresssysteem tot rust. Bovendien vermindert de spanning op de organen en weefsels in het lichaam.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: maart 2015

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Van Praag Instituut