Voorbereiding

Voorbereiding op chemotherapie

Opslaan
Voordat u begint met chemotherapie is een aantal voorbereidingen nodig:
  • U krijgt een gesprek over de behandeling. Hierin krijgt u informatie over de chemotherapie en kunt u vragen stellen.
  • De arts controleert uw bloed en de functie van uw lever en nieren. Soms controleert de arts ook de hartfunctie.
  • De arts moet weten of u medicijnen gebruikt en zo ja, welke medicijnen dit zijn.
  • Soms heeft u tijdens de chemotherapie aanvullende medicijnen nodig. Bijvoorbeeld tegen de misselijkheid. De arts bespreekt met u de verwachte bijwerkingen en wat daar tegen te doen is.
  • Uw gebit moet soms gecontroleerd worden.

Bloedonderzoek voor chemotherapie

Bij iedere volgende chemokuur controleert de arts altijd eerst uw bloedwaarden. Hiervoor wordt een klein beetje bloed bij u afgenomen. De arts bepaalt of uw bloedwaarden hoog genoeg zijn om de volgende kuur aan te kunnen.

Heeft uw bloed zich nog niet genoeg hersteld en zijn de bloedwaarden te laag? Dan is het soms nodig om de volgende chemokuur enkele dagen of langer uit te stellen. In sommige gevallen kan de arts de dosis van de medicijnen verlagen, dan is uitstel niet nodig. Sommige patiënten krijgen extra medicijnen om de bloedwaarden te verhogen.

Gebitscontrole

Sommige soorten chemotherapie beschadigen het slijmvlies van de mond. Andere soorten chemotherapie kunnen problemen met het gebit verergeren.U kunt tijdens de behandeling klachten krijgen in uw mond of aan uw gebit. Zoals irritatie, pijn, beschadigingen en ontstekingen.

Laat voor de chemokuren uw gebit door een tandarts of mondhygiënist controleren en zo nodig behandelen. Het is belangrijk dat uw gebit op orde is en u met regelmaat naar de tandarts gaat. Uw arts of verpleegkundige kan u ook advies geven over mondverzorging.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: december 2016

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Drs. Berenschot, H.W.A. (hematoloog), Dr. Baars, J.W. (medisch oncoloog), Houwer, H. (oncologieverpleegkundige), Gils, I. (oncologieverpleegkundige), Koenen, A. (oncologieverpleegkundige)