Kinderwens en chemotherapie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Chemotherapie kan invloed hebben op je vruchtbaarheid. Heb je een kinderwens, lees dan hier de antwoorden op veelgestelde vragen.

Lees op deze pagina over:

Ben ik nog vruchtbaar na chemotherapie? (vrouwen)

Chemotherapie werkt door je hele lichaam. Hierdoor kunnen de schadelijke stoffen ook terecht komen in de eierstokken. Die kunnen daardoor minder goed gaan werken. Als er geen eicellen meer rijpen, ben je onvruchtbaar.

Heb je een kinderwens? Bespreek dit dan voor de behandeling met je arts. Misschien kun je een behandeling krijgen waardoor je vruchtbaar blijft, zoals eicellen invriezen. Lees verder over vruchtbaarheidsbehandelingen (vrouwen)

Kun je kiezen voor wel of geen vruchtbaarheidsbehandeling? Bekijk dan de keuzehulp Kanker en kinderwens. Deze keuzehulp helpt je na te denken over wat je belangrijk vindt. Zo kun je een goed doordachte keuze kunt maken.

Jong op het moment van diagnose

Als je jong bent, is de kans groot dat je op de natuurlijke manier zwanger kunt worden. Wel bestaat de kans dat je vervroegd in de overgang komt. Chemotherapie kan namelijk ook de onrijpe eicellen beschadigen. Hierdoor daalt de voorraad eicellen sneller dan normaal. Je vruchtbare periode is daardoor korter, waardoor je eerder in de overgang komt.

In de veertig op het moment van diagnose

Hoe dichter je bij de leeftijd van de overgang zit, hoe groter de kans dat je menstruatie niet meer terugkomt na een chemotherapie-behandeling. Je bent dan niet meer vruchtbaar.

vruchtbaarheid

Ben ik nog vruchtbaar na chemotherapie? (mannen)

Door chemotherapie kun je onvruchtbaar worden. De cytostatica kunnen namelijk het aantal spermacellen verminderen, of van invloed zijn op hun vermogen om te bewegen. Bij sommige mannen is dit tijdelijk, anderen worden blijvend onvruchtbaar.

Heb je een kinderwens? Bespreek die met de arts. Verwacht de arts dat je door de behandeling met chemotherapie onvruchtbaar wordt? Dan kun je overwegen om sperma te laten invriezen.

Lees meer over sperma invriezen.

Mag ik zwanger worden (vrouw) of een kind verwekken (man) tijdens chemotherapie?

Zwanger worden of een kind verwekken wordt afgeraden als je chemotherapie krijgt of kort geleden hebt gekregen. De chemotherapie kan het ongeboren kind namelijk schaden. Je krijgt daarom het advies om tijdens en een periode na de behandeling een voorbehoedsmiddel te gebruiken.

Met de arts kun je overleggen hoelang je het beste kunt wachten met proberen zwanger te worden of een kind verwekken. Meestal raadt de arts aan om tot minstens 6 maanden na de behandeling een voorbehoedsmiddel te gebruiken.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Jeantine de Feijter

Dr. Jeantine de Feijter

Internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Hilda Houwer

Verpleegkundig consulent oncologie, CWZ

Illustratie mensen

Mensen die chemotherapie hebben gehad

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2021