Mogelijkheden bij een kinderwens en kanker (mannen)

Invriezen van sperma

Opslaan

Verwacht je arts dat je door de behandeling minder vruchtbaar wordt? Dan kun je overwegen om vóór de behandeling sperma te laten invriezen. Je kunt dit bespreken met je arts. De medische term voor invriezen is cryopreservatie.

De procedure gaat als volgt:

  • Je krijgt eerst een intakegesprek.
  • Daarna trek je je terug in een kamertje om te masturberen, zodat je sperma produceert.
  • Je vangt het sperma op in een steriel potje dat je hebt gekregen.
  • Direct daarna wordt de kwaliteit van je sperma onderzocht.
  • Zijn er voldoende levende zaadcellen in je sperma aanwezig, dan wordt je sperma in speciaal daarvoor bestemde rietjes ingevroren. De rietjes worden bewaard in vloeibare stikstof bij een temperatuur van - 196 °C.

Als je door de behandeling onvruchtbaar bent geworden, kunnen je  zaadcelen ontdooid worden en gebruikt worden om je vrouwelijke partner te bevruchten door middel van geassisteerde voortplanting. Bij geassisteerde voortplanting worden de zaadcellen en eicellen extra geholpen om bij elkaar te komen en samen te smelten. Het type geassisteerde voortplanting (inseminatie of reageerbuisbevruchting) is afhankelijk van de kwaliteit van het ingevroren sperma

Door het invriezen en ontdooien kunnen zaadcellen schade oplopen, waardoor er maar weinig levende zaadcellen met bevruchtend vermogen overblijven. Met moderne technieken voor reageerbuisbevruchting zoals in vitro fertilisatie (IVF) of intracytoplasmatische sperma injectie (ICSI) kunnen echter ook zwangerschappen gerealiseerd worden met kleine aantallen zaadcellen.

Elektro-ejaculatie

Na een operatie aan de urinewegen of lymfeklieren kan sperma afwezig zijn bij het klaarkomen. Dat kan ook zo zijn bij mannen met ernstige suikerziekte of mannen met een dwarslaesie. Door middel van een elektro-ejaculatie kan in die gevallen toch een zaadlozing worden opgewekt. Als er voldoende levende zaadcellen in het sperma aanwezig zijn, wordt het sperma ingevroren. 

Voor een elektro-ejaculatie kan een medische vibrator uitwendig op de penis worden gebruikt. Ook een inwendige behandeling is mogelijk. Dan wordt er via de anus een sonde ingebracht. Via die sonde wordt vervolgens een elektrische prikkel toegediend.

Elektro-ejaculatie wordt in de praktijk zelden toegepast.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2017

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Bos, A.M.E. (gynaecoloog), Dr. Dinkelman-Smit (uroloog), Nederlands Netwerk Fertiliteitspreservatie, Drs. Oddens, J.R. (uroloog), Drs. I.T.A. Peters