De behandeling met chemotherapie
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonKrijg je een behandeling tegen kanker met chemotherapie? Het ziekenhuis begeleidt je. Daar leggen ze stap voor stap uit hoe de behandeling gaat. Zelf kun je vaak ook dingen doen om je voor te bereiden.
Lees op deze pagina over:
- Uitleg van de verpleegkundige
- Hoofdhuidkoeling tegen haaruitval
- Voorbereiding op de behandeling
- De eerste dagen na de chemokuur
- Controles tijdens de behandeling
- Werkt de chemotherapie?
- Na de behandeling
Uitleg van de verpleegkundige
Voordat je behandeling met chemotherapie begint, legt een oncologieverpleegkundige of verpleegkundig specialist uit hoe de behandeling gaat. En of je daarvoor naar het ziekenhuis moet komen. Lees meer over chemotherapie thuis en/of in het ziekenhuis.
Tijdens het gesprek hoor je ook welk medicijn of welke combinatie van medicijnen je krijgt. En wat daarvan de bijwerkingen en gevolgen kunnen zijn. Je hoort ook wat je kunt doen als je bijwerkingen hebt. En wanneer je contact moet opnemen met het ziekenhuis.
Je kunt het gesprek opnemen. Dan kun je het thuis nog eens terugluisteren. Ook is het vaak fijn om iemand mee te nemen. Twee mensen horen meer dan één.
Je krijgt ook informatie mee vanuit het ziekenhuis. Soms kun je alle informatie over je behandeling ook terugvinden in een patiëntportaal.
Tip: Bekijk de checklist met vragen voor je arts over chemotherapie.
Hoofdhuidkoeling tegen haaruitval
Er zijn chemotherapieën waarvan je haar kan uitvallen. Krijg jij zo’n soort chemotherapie en krijg je dit via een infuus? Bespreek dan of je hoofdhuidkoeling kunt krijgen. Door hoofdhuidkoeling is de kans kleiner dat je haar uitvalt. Veel ziekenhuizen bieden dit aan. Lees meer over hoofdhuidkoeling.
Voorbereiding op de behandeling
Het is belangrijk om zo fit mogelijk aan chemotherapie te beginnen. Dat helpt om de behandeling beter te doorstaan. Lees hoe je aan een goede conditie kunt werken.
Gebruik je speciale kruidenproducten of voedingssupplementen van de drogist? Stop daar een week voor de behandeling mee. Ze kunnen invloed hebben op je behandeling. Overleg dit met je arts of verpleegkundige.
Voordat de behandeling start krijg je een bloedonderzoek. De arts kan aan je bloed zien of je veilig met de behandeling kunt starten. Soms krijg je ook nog andere onderzoeken. Lees verder over de onderzoeken die je kunt krijgen.
De eerste dagen na de chemokuur
In de dagen na je chemokuur verlaten de afvalstoffen van de chemo je lichaam. Bijvoorbeeld via je ontlasting, urine, zweet of als je overgeeft. In het ziekenhuis krijg je advies over hoe je daar het best mee omgaat. Je hoort bijvoorbeeld hoe je onnodig contact met die afvalstoffen kunt vermijden. Dat geldt voor jou en voor je naasten.
Lees op een andere pagina meer over:
- chemotherapie in urine, ontlasting en bij overgeven
- chemotherapie: schoonmaken, opruimen en wassen
- contact met anderen en seks bij chemotherapie
Controles tijdens de behandeling
Tijdens je behandeling kom je regelmatig op controle bij je arts of verpleegkundig specialist. Die controleert je bloed en vraagt hoe het met je gaat. Vertel welke bijwerkingen je hebt. Soms kan de arts de behandeling een beetje aanpassen. Of je medicijnen geven tegen de bijwerkingen.
Werkt de chemotherapie?
De arts controleert of de behandeling werkt. Bijvoorbeeld met een bloedonderzoek of een scan. Lees meer over het effect van chemotherapie.
Na de behandeling
Een behandeling met chemotherapie kan gevolgen hebben op de lange termijn. Bijvoorbeeld schade aan je hart of nieren. Ook kun je nog lang moe blijven of het lastig vinden om je te concentreren.
Lees meer over de gevolgen van chemotherapie.