Chemotherapie in het ziekenhuis of thuis

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Voor een behandeling met chemotherapie moet je meestal naar het ziekenhuis. Soms kun je (een deel van) je chemokuur thuis krijgen. Lees hoe chemotherapie in het ziekenhuis gaat, en waar je op kunt letten als je thuis chemopillen inneemt.

Lees op deze pagina over:

Chemotherapie op de dagbehandeling

Meestal krijg je chemotherapie op de dagbehandeling van het ziekenhuis. Daarna ga je weer naar huis.

Infuus

Meestal krijg je chemotherapie via een infuus. Via een kunststof slangetje (canule) komen de medicijnen dan meteen in je bloed. Zo kunnen ze alle delen van je lichaam bereiken. Dit kan een paar minuten duren. Maar ook een kwartier, 1 uur of zelfs een paar uur.

Soms legt de arts een katheter aan. Dat is een buisje dat in je lichaam blijft. Dan is het niet nodig om elke keer een ader aan te prikken. Lees meer over chemotherapie via een katheter.

Hoe ziet de dagbehandeling eruit?

Op de dagbehandeling werkt een team van verpleegkundigen. In de kamers staan vaak gemakkelijke behandelstoelen of bedden. Terwijl je aan het infuus ligt, kun je naar muziek luisteren, iets lezen of tv-kijken.

Op de dagbehandeling zie je ook andere patiƫnten. Dat kan confronterend zijn. Mensen kunnen er ziek uitzien. Maar het kan ook fijn zijn om met mensen te praten die hetzelfde meemaken als jij.

Naar huis

Als het goed gaat mag je na de behandeling naar huis. Het kan zijn dat je je niet lekker voelt na het infuus. Het is daarom verstandig dat iemand je brengt en haalt. Zeker als je voor het eerst een behandeling met chemotherapie krijgt.

Je kunt ook een taxi nemen. De zorgverzekeraar vergoedt de kosten. Of een groot deel ervan. Vraag dit na bij je zorgverzekeraar. Bewaar altijd de bonnetjes.

chemo infuus

Chemotherapie op de verpleegafdeling

Soms duurt een behandeling te lang voor een dagbehandeling. Dan krijg je de chemotherapie op de verpleegafdeling. Je moet dan een paar dagen in het ziekenhuis blijven. 

Chemotherapie deels thuis, deels in het ziekenhuis

Soms kun je een deel van de chemotherapie thuis krijgen met een kleine, draagbare infuuspomp. Een elastomeerpomp (ballonpomp) of een elektronische pomp.

De behandeling begint dan op de dagbehandeling in ziekenhuis. Daar sluit een verpleegkundige het infuus aan op de infuuspomp. Vervolgens ga je met de infuuspomp naar huis. Een wijkverpleegkundige koppelt het infuus weer af.

chemo ervaring

Chemotherapie helemaal thuis

Sommige chemokuren kun je helemaal thuis krijgen. Meestal is dat een kuur met chemo-tabletten, capsules of een drankje.

Soms krijg je de chemotherapie via een prik of een kortdurend infuus. Dan komt er een wijkverpleegkundige bij je langs.

Chemokuur met tabletten, capsules of een drankje thuis

In het ziekenhuis krijg je uitleg over wanneer en hoe je de medicijnen thuis moet innemen.

Tijdens de behandeling ga je regelmatig op controle in het ziekenhuis. De arts kijkt dan of de medicijnen goed werken. En of je last hebt van bijwerkingen.

Heb je tussendoor vragen over de kuur? Of heb je problemen met de kuur? Neem dan contact op met je arts of verpleegkundige.

Neem je de chemotherapie thuis? Bijvoorbeeld tabletten, capsules of een drankje. Let dan hierop:

  • Neem de tabletten op vaste tijden in.
  • Neem tabletten en capsules heel in. Breek ze niet in kleine stukken en kauw ze niet fijn.
  • Neem bij voorkeur zelf de tabletten, capsules of het drankje in, zonder hulp. Zo voorkom je dat anderen in aanraking komen met de medicijnen.
  • Was je handen na het innemen.
  • Moet iemand je helpen bij het innemen van medicijnen? Laat deze persoon wegwerphandschoenen dragen.
  • Vind je het moeilijk om de medicijnen in te nemen? Vertel dat dan tegen je arts of verpleegkundige.
  • Ben je een tablet of capsule vergeten? Of heb je de pil uitgespuugd bij het overgeven? Overleg met je arts of verpleegkundige wat je moet doen.

Chemotherapie via een injectie of kortdurend infuus thuis

Soms kun je ook thuis chemotherapie krijgen via een prik of kortdurend infuus. Dit hangt af van de soort kanker die je hebt. En van het ziekenhuis waar je behandeld wordt. Je hoort van je arts of verpleegkundige of je deze behandeling kunt krijgen.

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Mensen die chemotherapie hebben gehad

referenten Radboudumc

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2021