Werkt de chemotherapie?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij de één werkt chemotherapie heel goed, bij de ander wat minder goed en bij weer een ander heeft het nauwelijks of een tijdelijk effect. Helaas is vooraf niet te voorspellen of chemotherapie aanslaat. 

Het doel van chemotherapie is de kankercellen doden of hun celdeling remmen. Daardoor kan de kanker genezen of kan de tumor kleiner worden. 

Het is moeilijk in te schatten of chemotherapie aanslaat. Wel kan je arts iets zeggen over de kans dat het aanslaat. Daarbij baseert de arts zich dan op cijfers over een grote groep mensen.

Hoe weet je of chemotherapie aanslaat? 

Aan je lichaam kun je niet merken of chemotherapie aanslaat. Hoeveel last je hebt van de bijwerkingen zegt niets over het resultaat van de behandeling. Heb je veel last? Dan betekent dit niet automatisch dat de chemotherapie goed werkt. Merk je er weinig van? Dan wil dat niet zeggen dat de chemotherapie geen invloed heeft op de ziekte. 

Je weet meestal pas of chemotherapie aanslaat na controle-onderzoek bij je arts. De arts onderzoekt vaak na enkele kuren of de behandeling effect heeft. Dit kan op verschillende manieren:

  • met een CT-scan of MRI-scan 
  • soms: met een PET-scan
  • door bepaalde stofjes in het bloed te meten (tumormarkers) 
  • met een lichamelijk onderzoek

Het beste bericht is dat de tumor door chemotherapie kleiner wordt. De ziekte kan ook tot stilstand komen of de kanker kan minder snel groeien. Maar soms komt het voor dat de chemo niet aanslaat.

Chemotherapie slaat niet aan. Wat nu?

Soms slaat chemotherapie niet aan. Dat kan een grote teleurstelling zijn. Soms kun je een andere soort chemotherapie krijgen. De arts bespreekt dan met je of er nog andere behandelingen zijn. 

Chemotherapie werkte eerst wel, maar nu niet meer. Hoe komt dat?

Kankercellen zijn slimme cellen. Ze kunnen zich goed aanpassen als ze bedreigd worden. Daardoor kan het gebeuren dat kankercellen tijdens de chemokuur ongevoelig worden voor de medicijnen. Dit heet resistentie. 

Werkt de chemo niet goed meer, dan bespreekt de arts met je of er een andere behandeling mogelijk is.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Jeantine de Feijter

Dr. Jeantine de Feijter

Internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Hilda Houwer

Verpleegkundig consulent oncologie, CWZ

Illustratie mensen

Mensen die chemotherapie hebben gehad

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2021