Seksualiteit en bestraling

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Een behandeling met bestraling kan invloed hebben op je seksleven. Bespreek je klachten met je arts of verpleegkundige. Soms is er een oplossing voor.

Bestraling geslachtsorganen

Als je geslachtsorganen worden (mee)bestraald, kun je lichamelijke klachten krijgen. Het kan zijn dat door dit soort klachten minder seks hebt in seks, of dat je minder kunt genieten van seks.

Meer hierover kun je lezen bij de informatie over:

De bestralingsarts of verpleegkundig specialist kan je vertellen over de mogelijke gevolgen van bestraling op seksueel gebied. En wat kan je zelf kunt doen om er minder last van te hebben.

Vermoeidheid en andere lichamelijke klachten door bestraling

Bestraling heeft vaak invloed op hoe je je voelt. Je kunt er erg moe van worden, of tijdelijk last hebben van bijvoorbeeld je mond, je darmen, je blaas of je huid. Ook is het een intensieve periode. Het is normaal dat je dan minder zin hebt in seks. 

Invloed bestraling op seksualiteit bij vrouwen

Door bestraling kan het slijmvlies van je vagina dunner worden. Hierdoor kun je tijdens en na de behandeling last krijgen van:

  • jeuk
  • droge vagina
  • afscheiding
  • pijn of een branderig gevoel tijdens en na de geslachtsgemeenschap

Bespreek je klachten met je arts of verpleegkundige. Vaak is er iets aan te doen. Lees ook de tips voor pijn bij het vrijen.

Krijg je een combinatie van inwendige en uitwendige bestraling? Dan kan je vagina na de behandeling minder soepel worden. Dat komt door littekenweefsel in de vagina.

Invloed bestraling op seksualiteit bij mannen

Bestraling kan de zenuwen beschadigen die nodig zijn om een erectie te krijgen. Daardoor kun je erectieproblemen krijgen. Meestal ontstaan die geleidelijk, na maanden of jaren. Heb je hier veel last van, bespreek dan met je arts of verpleegkundig specialist of hier iets aan te doen is. 

seksualiteit

Seksualiteit tijdens de bestraling

Tijdens en kort na de behandeling met bestraling kun je prima seks hebben en masturberen. Twijfel je hierover of ben je angstig, bespreek dat dan met je arts.

De bestraling levert geen gevaar op voor je partner, ook niet tijdens de geslachtsgemeenschap.

Krijg je inwendige bestraling met permanente implantatie tegen prostaatkanker? Dan gelden wel een aantal leefregels voor de eerste periode na de behandeling. De sterkte van de radioactieve straling neemt geleidelijk af en is na een paar dagen niet meer te meten. Bespreek met je arts wanneer het weer mogelijk is om seksueel contact te hebben.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Irene Lips

Dr. Irene Lips

Radiotherapeut-oncoloog, LUMC en Reinier de Graaf

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Drs. Saskia van de Ven

Radiotherapeut-oncoloog in opleiding, UMC Utrecht

Foto Luca Incrocci

Prof. dr. Luca Incrocci

Radiotherapeut-oncoloog en seksuoloog, Erasmus MC

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2022