Seksualiteit en bestraling

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Bij de meeste kankersoorten geeft behandeling met bestraling geen lichamelijke klachten op seksueel gebied. Wel kunnen emoties en bijwerkingen zoals vermoeidheid de zin in seks verminderen.

Als de geslachtsorganen worden (mee)bestraald, kunnen lichamelijke klachten ontstaan die de seksualiteit beïnvloeden. Hierover kun je verder lezen in de dossiers van de verschillende kankersoorten.

Wil je meer weten over mogelijke gevolgen op seksueel gebied van de bestraling? Bespreek dit dan met de bestralingsarts.2

seksualiteit

Seksualiteit tijdens de bestraling

Tijdens en kort na de behandeling met bestraling kun je prima seksueel contact hebben en masturberen. Het heeft geen invloed op het resultaat van de behandeling. Twijfel je hierover of ben je angstig, bespreek dat dan met je arts.

De bestraling levert geen gevaar op voor je partner, ook niet tijdens de geslachtsgemeenschap.

Mannen met prostaatkanker die inwendige bestraling met permanente implantatie krijgen, hebben wel leefregels voor de eerste periode na de behandeling. De sterkte van de radioactieve straling neemt geleidelijk af en is na een paar dagen niet meer te meten. Bespreek met je arts wanneer het weer mogelijk is om seksueel contact te hebben.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Irene Lips

Dr. Irene Lips

Radiotherapeut-oncoloog, LUMC en Reinier de Graaf

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Drs. Saskia van de Ven

Radiotherapeut-oncoloog in opleiding, UMC Utrecht

Foto Luca Incrocci

Prof. dr. Luca Incrocci

Radiotherapeut-oncoloog en seksuoloog, Erasmus MC

Linkedin

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2018