Seksualiteit en bestraling

Opslaan

Bij de meeste kankersoorten geeft behandeling met bestraling geen lichamelijke klachten op seksueel gebied. Wel kunnen emoties en bijwerkingen zoals vermoeidheid de zin in seks verminderen.

Als de geslachtsorganen worden (mee)bestraald, kunnen lichamelijke klachten ontstaan die de seksualiteit beïnvloeden. Hierover kun je verder lezen in de dossiers van de verschillende kankersoorten.

Wil je meer weten over mogelijke gevolgen op seksueel gebied van de bestraling? Bespreek dit dan met de bestralingsarts.

Seksualiteit tijdens de bestraling

Tijdens en kort na de behandeling met bestraling kun je prima seksueel contact hebben en masturberen. Het heeft geen invloed op het resultaat van de behandeling. Twijfel je hierover of ben je angstig, bespreek dat dan met je arts.

De bestraling levert geen gevaar op voor je partner, ook niet tijdens de geslachtsgemeenschap.

Mannen met prostaatkanker die inwendige bestraling met permanente implantatie krijgen, hebben wel leefregels voor de eerste periode na de behandeling. De sterkte van de radioactieve straling neemt geleidelijk af en is na een paar dagen niet meer te meten. Bespreek met je arts wanneer het weer mogelijk is om seksueel contact te hebben.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: februari 2018

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Prof. dr. Luca Incrocci, radiotherapeut-oncoloog en seksuoloog, Erasmus MC Rotterdam, Dr. Irene Lips, radiotherapeut-oncoloog, LUMC Leiden, Drs. Saskia van de Ven, radiotherapeut-oncoloog in opleiding, UMC Utrecht