Chemoradiatie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij chemoradiatie krijg je voor een bepaalde periode tegelijkertijd bestraling én chemotherapie. De twee behandelingen versterken elkaars werking. Chemoradiatie heet ook wel radio-chemotherapie.

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die cellen doden of de celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen kankercellen bereiken.

Doel van chemoradiatie

Chemoradiatie is een behandeling met genezing als doel. Je kunt chemoradiatie krijgen als enige behandeling, of in combinatie met een operatie. Je krijgt de chemoradiatie dan voor of na de operatie.

Wanneer kan chemoradiatie een behandeling zijn bij kanker?

Chemoradiatie wordt toegepast bij de volgende kankersoorten:

Bijwerkingen van chemoradiatie

Bij chemoradiatie krijg je 2 behandelingen tegelijk. Het nadeel hiervan is dat de bijwerkingen heviger kunnen zijn. Je arts of verpleegkundige vertelt je welke bijwerkingen je kunt verwachten. Dit hangt af van de chemotherapie die je krijgt en het gebied dat bestraald wordt.

De meeste bijwerkingen verdwijnen binnen 1 tot 3 maanden na afloop van de behandeling.

Goed om te weten: haaruitval komt niet veel voor bij chemoradiatie. Dat heeft te maken met de soort chemotherapie die gebruikt wordt. Vaak gaat het om middelen die geen of weinig haaruitval geven. Verder is de hoeveelheid chemotherapie bij chemoradiatie meestal ook lager dan wanneer je alleen chemotherapie krijgt.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Prof. dr. Carien Creutzberg

Radiotherapeut, LUMC

Foto Luca Incrocci

Prof. dr. Luca Incrocci

Radiotherapeut-oncoloog en seksuoloog, Erasmus MC

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2022