Soorten bestraling (radiotherapie)
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonBestraling maakt kankercellen kapot. Dat kan met verschillende soorten röntgenstraling. Welke straling je krijgt, hangt af van de soort kanker die je hebt. En de plek van de tumor. Meestal krijg je een van deze soorten straling.
Wil je weten welk soort straling je krijgt? Vraag dit aan je arts.
Lees op deze pagina verder over:
Fotonenstraling
Fotonenbestraling kan overal in je lichaam tumoren bestralen. Deze soort straling gaat door je huid en geeft straling af in je lichaam. De meeste mensen die bestraald worden krijgen deze bestraling.
Vaak krijg je deze bestraling vanuit verschillende kanten. Zo heb je minder kans op bijwerkingen.
Bij een tumor dicht onder je huid (bijvoorbeeld een borsttumor) heb je meer kans op huidklachten. Dat komt omdat je huid dan een flinke dosis straling krijgt.
Orthovoltstraling
Orthovolbestraling geeft de straling snel af. De straling dringt enkele millimeters tot centimeters in de huid door.
Deze bestraling kun je krijgen als je huidkanker hebt, bijvoorbeeld basaalcelcarcinoom of plaveiselcelcarcinoom.
Elektronenstraling
Je kunt ook elektronenbestraling krijgen bij een tumor op je huid. Of dicht onder je huid.
Elektronenbestraling geeft het grootste deel van de energie van de straling af in de eerste paar centimeters. Hierdoor kun je last van je huid krijgen.
Protonenstraling
Protonenstraling kan dieper in je lichaam komen. Het geeft straling af op een bepaalde diepte. Zo komt de straling zo weinig mogelijk bij het gezonde weefsel dat achter de tumor zit.
Soms krijgen kinderen of jonge mensen deze bestraling. Of mensen met een tumor die op plek zit die heel precies bestraald moet worden. Bijvoorbeeld bij het oog of in de hersenen. Lees meer over protonentherapie.