Seksualiteit bij schaamlipkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Schaamlipkanker en de behandeling ervan kunnen gevolgen hebben voor je zelfbeeld, je seksleven en voor intimiteit. Je lichaam is veranderd en daardoor kun je seksuele problemen hebben. Heb je behoefte aan hulp? Vraag erom.

Seksuele veranderingen

Vaak spelen meer dingen een rol bij veranderingen in je seksleven:

Goed om te weten: je kunt hulp krijgen bij seksuele klachten door schaamlipkanker. Bijvoorbeeld van je huisarts, een psycholoog of een seksuoloog.

Het kan ook helpen om je ervaringen te delen met lotgenoten. Via patiëntenorganisatie Olijf of via de lotgenotenzoeker kun je in contact komen met andere vrouwen die schaamlipkanker hebben gehad.
Je kunt ook meelezen of meepraten in de online gespreksgroep gynaecologische kanker.

Veranderd zelfbeeld

Door de operatie kan je vulva erg veranderd zijn. Bijvoorbeeld als je schaamlippen voor een deel of helemaal zijn weggehaald. Hierdoor kan het beeld dat je van jezelf hebt, veranderen. Je kunt je minder vrouw voelen. De ene vrouw ervaart dat sterker dan de andere. Ook kun je gevoelens van onzekerheid en schaamte hebben. Of bijvoorbeeld denken dat je partner je niet meer aantrekkelijk vindt.

Dit alles kan van invloed zijn op je zin in seks, je mogelijkheden op seksueel gebied en je beleving van seksualiteit.

Lichamelijke klachten na de behandeling

Door schaamlipkanker en de bijwerkingen van de behandeling kun je een of meer van deze klachten krijgen:

Je vagina-ingang wordt nauw of stug

Door bestraling kan littekenweefsel ontstaan in de vagina. Hierdoor kan de ingang van je vagina nauwer worden. Ook kan je vagina droger en stugger worden. Door deze klachten kan seks lastiger zijn of anders aanvoelen.

Je kunt hulpmiddelen gebruiken om je vagina ‘open’ te houden in de tijd dat je nog niet vaak seksueel contact hebt, zoals pelottes. Dat zijn plastic staafjes van verschillende dikte. Vraag hiernaar bij je arts.

Op de website van patiëntenorganisatie Olijf lees je alles over pelottes.

Het gebied rond je vagina wordt minder gevoelig

Door beschadiging van gevoelszenuwen in de huid kan het gebied rond je vagina minder gevoelig worden. Soms helpt een vibrator om meer te voelen. Hiermee kun je het gebied rond je clitoris stimuleren.

Je vagina wordt minder vochtig als je opgewonden bent

Als je door de behandeling vervroegd in de overgang komt, kan je vagina droger worden. Door een droge vagina kan seks pijnlijk zijn. Meestal is een glijmiddel een goede oplossing. Een glijmiddel kan ook de gevoeligheid bij masturbatie verhogen. Glijmiddelen kun je kopen bij de apotheek of de drogist.

Lees in ons dossier Seksualiteit bij kanker andere adviezen over omgaan met pijn bij het vrijen.

Je bent erg moe of hebt andere lichamelijke klachten

Als je weinig energie hebt, kun je minder behoefte hebben aan seks. Dat is ook zo als je last hebt van pijn of andere ongemakken. 

Je kunt geen orgasme krijgen

Als je clitoris verwijderd is, kun je geen orgasme meer krijgen.

Sommige vrouwen kunnen na een tijd toch weer klaarkomen. Dit komt doordat het gevoel op die plek toch weer in meer of mindere mate terugkeert. Ook het stimuleren van andere erotisch gevoelige plekjes kan helpen.

Emoties rond het verwerken van kanker

Schaamlipkanker doet veel met je. Lichamelijk en geestelijk. Je kunt je bijvoorbeeld verdrietig, boos of angstig voelen. Of last hebben van onzekerheid en sombere gevoelens. Ook kan het moeilijk zijn om te leven met de veranderingen aan je lichaam.

Dit soort gevoelens en emoties kan invloed hebben op je seksleven. Je hebt misschien minder zin in seks, of je beleeft seks anders dan je gewend bent.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Dr. Maaike Oonk

Gynaecoloog-oncoloog, UMCG

illustratie-arts-vrouw

Dr. Mariëtte van Poelgeest

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-vrouwen

Vrouwen die schaamlipkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2024