Seksualiteit en zaadbalkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Zaadbalkanker en de behandeling ervan kan je seksleven veranderen. Het gemis van een zaadbal kan voor veel mannen een aantasting van hun mannelijkheid betekenen: zij schamen zich voor hun lichaam. Ook een tekort aan testosteron kan van invloed zijn op je seksleven.

Tekort aan testosteron

Door de behandeling van zaadbalkanker kan een tekort aan testosteron ontstaan (hypogonadisme). Testosteron is het mannelijk geslachtshormoon dat een rol speelt bij de productie van zaadcellen. Het zorgt voor de vorming van de mannelijke geslachtskenmerken, zoals de geslachtsorganen, lichaamsbouw en beharing.

Kenmerken voor een testosterontekort zijn:

  • Minder zin in seks
  • Moeite om een erectie te krijgen
  • Minder spiermassa
  • Verandering in de lichaamsbeharing
  • Depressief
  • Stemmingswisselingen

Heb je last van een of meerdere van deze klachten? Overleg dan met je arts of verpleegkundig specialist of het nuttig is om het testosterongehalte te laten bepalen. Het kan van belang zijn om een tekort aan testosteron aan te vullen. Meestal krijg je hiervoor een gel die je elke dag op moet smeren. Je kunt ook injecties krijgen. Je krijgt dan 1 keer per 10 – 12 weken een prik.

Deze behandeling met hormoontherapie kan ook gevolgen hebben. Je kunt hierdoor last krijgen van een hoge bloeddruk of een hoog cholesterol. De arts of verpleegkundig specialist kan je hier meer over vertellen.

Minder zin in seks

Tijdens of na de behandeling kun je minder zin hebben in seks. Misschien ben je minder opgewonden of heb je een verminderde erectie. Het is ook goed mogelijk dat je orgasme minder intens is of dat je moeite hebt met klaarkomen. Dat is normaal en komt veel voor.

In de meeste gevallen gaan de klachten binnen een half jaar over. Overleg met de arts of verpleegkundig specialist wanneer je langer last van deze klachten hebt. Het kan dan zin hebben om het testosterongehalte te laten bepalen.

Praat erover

Veel mensen vinden het lastig om met hun partner te praten over hun seksleven. Het beste advies is toch om je gevoelens met elkaar te delen. Wanneer het nodig is, is er ook professionele hulp om je hierbij te helpen. 

Chemotherapie en seks

Tijdens de behandeling met chemotherapie kunnen de meeste mannen wel een erectie krijgen. Direct na de chemokuur is dit soms wat moeilijker. 

Daarnaast raden artsen aan om tijdens een behandeling met chemotherapie geen kinderen te verwekken. Neem tot ongeveer 1 jaar na chemotherapie maatregelen. Gebruik bijvoorbeeld een condoom of anticonceptiepil, om een zwangerschap te voorkomen.

Droog klaarkomen

Soms is na een behandeling met chemotherapie nog een lymfeklieroperatie nodig. Bij deze operatie kunnen zenuwbanen beschadigd raken, waardoor de zaadlozing verstoord kan raken. Je komt klaar met alle daarbij behorende gevoelens, maar er komt geen sperma naar buiten. Je komt dan ‘droog klaar’, of hebt een ‘droog orgasme’.

Bij een droog orgasme komt het sperma in de blaas terecht. De zenuwen die ervoor zorgen dat de blaas zich afsluit bij een zaadlozing zijn beschadigd. De urine kan er dan wat troebel uitzien. Dit is verder niet schadelijk.

Dankzij een nieuwe operatietechniek blijven de zenuwen zo veel mogelijk gespaard. Hierdoor komt een verstoorde zaadlozing steeds minder vaak voor.

Bespreek het met je arts

Laat je goed informeren over de invloed van zaadbalkanker op je lichaam en dus ook op je seksleven. Je kunt dit altijd bespreken met je arts of verpleegkundig specialist.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Richard Meijer

Dr. Richard Meijer

Uroloog-oncoloog, UMC Utrecht

Persoonlijke pagina

Illustratie mannen

Mannen met zaadbalkanker

Foto Martine Folsche

Martine Folsche, MANP

Verpleegkundig specialist, Erasmus MC

Persoonlijke pagina

Logo Stichting Zaadbalkanker

Stichting Zaadbalkanker

Patiëntenorganisatie
Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2019