Gevolgen van zaadbalkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Na zaadbalkanker en de behandeling kun je last hebben van de gevolgen, zoals een verminderde vruchtbaarheid of een verandering van je seksleven. Je kunt hierbij hulp krijgen. Vraag dit na bij je behandelaar. 

Te weinig testosteron na zaadbalkanker

De kans is groot dat je geneest van zaadbalkanker. Het is wel mogelijk dat je te maken krijgt met de gevolgen van de behandeling. Bijvoorbeeld met hypogonadisme. De overgebleven zaadbal maakt dan te weinig testosteron aan, het mannelijk hormoon.

Door deze en andere oorzaken kun je last krijgen van:

Bespreek dit met je arts of verpleegkundig specialist. Zij kunnen je adviezen en tips geven hoe je hiermee om kunt gaan. Of je verwijzen naar een hulpverlener die je verder kan helpen.

Heb je chemotherapie gehad met het medicijn cisplatine? Dan heb je een grotere kans om darmkanker te krijgen. Hier wordt momenteel onderzoek naar gedaan. 

Andere gevolgen van zaadbalkanker

De ziekte kan ook andere, meer algemene klachten veroorzaken. Bijvoorbeeld: 

Interview met Kees over behandeling met medicijnen

Speciaal voor jongvolwassenen met kanker: AYA-zorg

Ben jij tussen de 18-39 jaar als je kanker krijgt? Dan heeft dat invloed op allerlei gebieden van je leven, zoals opleiding, werk, relaties, vruchtbaarheid en seksualiteit. 

Om je te helpen bij dit soort vragen en problemen, zijn er speciale zorgverleners waar jij als jongvolwassene met kanker terecht kunt voor steun, hulp en advies. Dat heet AYA-zorg. AYA is de afkorting van Adolescent and Young Adult.

Waar kun je AYA-zorg krijgen? Bekijk het op deze kaart.

Extra ondersteuning

Via kanker.nl kun je zorg- en hulpverleners vinden die ervaring hebben met kanker. Ga daarvoor naar Vind hulp bij kanker.

Voor hulp en ondersteuning kun je ook bellen of mailen met patiëntenorganisatie Stichting Zaadbalkanker of met de kanker.nl Infolijn.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Richard Meijer

Dr. Richard Meijer

Uroloog-oncoloog, UMC Utrecht

LinkedIn

Illustratie mannen

Mannen die zaadbalkanker hebben (gehad)

Foto Martine Folsche

Martine Folsche, MANP

Verpleegkundig specialist, Erasmus MC

Linkedin

Logo Stichting Zaadbalkanker

Stichting Zaadbalkanker

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2022