Onderzoeken bij zaadbalkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Is een van je zaadballen iets groter en harder of voel je knobbels? Dan krijg je een aantal onderzoeken. Lees hier wat je kunt verwachten.

Onderzoeken voor de diagnose zaadbalkanker

Eerst krijg je een lichamelijk onderzoek. Voor de diagnose zijn verder nog een bloedonderzoek en een echografie nodig.

Wijzen de uitkomsten van het bloedonderzoek en de echografie op zaadbalkanker? Dan krijg je een operatie aan de zaadbal. De operatie wordt zo snel mogelijk ingepland: over het algemeen binnen 3 dagen.

Tijdens de operatie verwijdert de uroloog de zaadbal, de bijbal en de zaadstreng. Dit gebeurt via een snee in de lies. De operatie is meteen het begin van je behandeling.

Weefselonderzoek

Na de operatie onderzoekt de patholoog het weggenomen weefsel onder de microscoop. Hij of zij kijkt of er kankercellen in zitten. En zo ja, om welk soort zaadbalkanker het gaat.

Vervolgonderzoek bij zaadbalkanker: na de operatie

Heeft de arts een kwaadaardige tumor in de zaadbal gevonden? Dan is vaak verder onderzoek nodig. Je krijgt dan een CT-scan van je buik en je longen. Hiermee kan de arts vaststellen hoever de tumor zich heeft uitgebreid, en of er uitzaaiingen zijn. Zo kan de arts bepalen welke behandeling het meest geschikt is. 

Soms is ook nog een van deze onderzoeken nodig: 

Diagnose, stadium en behandeling 

Met de uitslagen van de onderzoeken bepaalt de arts het stadium van de ziekte. Ook bespreekt de arts met je of een vervolgbehandeling nodig is. Lees verder over de diagnose bij zaadbalkanker

Ziekenhuizen voor zaadbalkanker 

Voor verder onderzoek en de behandeling van zaadbalkanker is het belangrijk dat je naar een gespecialiseerd ziekenhuis gaat. Bekijk in welke ziekenhuizen je terecht kunt

Colofon

Met medewerking van:

Foto Richard Meijer

Dr. Richard Meijer

Uroloog-oncoloog, UMC Utrecht

LinkedIn

Illustratie mannen

Mannen die zaadbalkanker hebben (gehad)

Foto Martine Folsche

Martine Folsche, MANP

Verpleegkundig specialist, Erasmus MC

Linkedin

Logo Stichting Zaadbalkanker

Stichting Zaadbalkanker

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2022