Gevolgen

Seksualiteit bij peniskanker

Opslaan

De verschillende behandelingen bij peniskanker kunnen invloed hebben op uw seksleven. Is een deel van de penis behouden gebleven, dan is het mogelijk dat u nog erecties kunt krijgen. Wel is de lengte van de penis verkort.

Dit kan problemen geven bij de geslachtsgemeenschap. Bij een totale penisamputatie is een erectie niet meer mogelijk maar een orgasme nog wel. Het sperma komt dan door de plasbuis die achter het scrotum is geplaatst.

Met het verkorten of verwijderen van de penis verandert er in principe niets aan uw zin in seks (libido). Wel kan het gevoel anders zijn, doordat (een deel van) de eikel is verwijderd.

De psychische belasting van de operatie en de gevolgen hiervan kunnen ook invloed hebben op het plezier in seks en de beleving ervan. Soms kan dit leiden tot erectiestoornissen.

Het is belangrijk om voor de operatie deze mogelijke gevolgen te bespreken. Met uw arts of gespecialiseerd verpleegkundige en met uw eventuele partner.

Kanker en seksualiteit bij mannen

In deze video vertellen mannen over de invloed van kanker op hun seksleven.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: november 2015

Dit artikel is geschreven door kanker.nl, KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Groot-Vink, B.M. (verpleegkundig specialist), Prof. dr. Horenblas, S. (chirurg-oncoloog, uroloog), Prof. dr. Incrocci, L. (radiotherapeut)