Echografie bij peniskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Peniskanker verspreidt zich het eerst naar de lymfeklieren in de liezen. Daarom krijg je altijd een echo van de liezen. Is er op de echo een verdachte klier te zien? Dan neemt de arts altijd een biopt van deze lymfeklier. Een patholoog onderzoekt dan of er kankercellen in de lymfeklier zitten.

Zijn er op de echo geen uitzaaiingen te zien? Dat is goed nieuws, maar het geeft helaas geen 100% zekerheid dat er geen uitzaaiingen zijn. Op een echo zijn heel kleine uitzaaiingen namelijk niet goed te zien. Daarom krijg je soms nog extra onderzoek: de schildwachtklierprocedure.

Echografie

Deze video legt uit hoe een echografie in zijn werk gaat.

Wat is een echografie?

Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien. 

Hoe gaat een echografie?

Een echografie is een eenvoudig onderzoek. Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoeksbank. De arts smeert gel op je huid. Hij of zij beweegt een klein apparaatje over je huid dat de geluidsgolven uitzendt. De arts kan de afbeeldingen op het beeldscherm vastleggen als foto’s. 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Bin Kroon

Dr. Bin K. Kroon

Uroloog, Rijnstate

LinkedIn

Uroloog dr. Oscar R. Brouwer

Dr. Oscar R. Brouwer

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Illustratie mannen

Mannen die peniskanker hebben (gehad)

Arts-onderzoeker Hielke-Martijn de Vries

Hielke-Martijn de Vries, MSc.

Arts-onderzoeker, Antoni van Leeuwenhoek

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020