Voorstadium van peniskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Kanker ontstaat niet van het ene op het andere moment. Meestal ontwikkelt de ziekte zich in de loop van een aantal jaren. 

Onrustige cellen

Als er onrustige cellen zijn die anders groeien, spreken we van een voorstadium van kanker. Het kan soms jaren duren voor die cellen een tumor worden. Het is ook mogelijk dat je een kwaadaardige tumor in je penis hebt, met daaromheen een gebied met onrustige cellen.

Je kunt last hebben van klachten als een rode plek, wrat, puistje of zweertje dat niet weggaat. Meestal is dit op de eikel of onder de voorhuid.

Het is logisch dat je schrikt als je hoort dat je een voorstadium van peniskanker hebt. Maar een voorstadium van kanker betekent niet altijd dat je kanker krijgt. Het gebeurt heel regelmatig dat voorstadia van kanker vanzelf weer verdwijnen zonder sporen achter te laten. Je afweercellen ruimen het dan op. 

PIN

Bij peniskanker heet het voorstadium PIN of PeIN (Peniele Intra-epitheliale Neoplasie). Deze voorstadia worden ook wel Morbus Bowen en Queyrat genoemd. PIN zit vaak op de eikel of voorhuid. Je komt hiervoor bij voorkeur bij een gespecialiseerde uroloog terecht.

Behandeling van het voorstadium van peniskanker

De behandeling bestaat meestal uit:

Je kunt ook een combinatie van deze behandelingen krijgen.

Ook bij een voorstadium van peniskanker kun je een verwijzing vragen naar een expertisecentrum. Daar zitten urologen die ervaring hebben met de diagnose en behandeling van deze zeldzame ziekte. 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Bin Kroon

Dr. Bin K. Kroon

Uroloog, Rijnstate

LinkedIn

Uroloog dr. Oscar R. Brouwer

Dr. Oscar R. Brouwer

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Illustratie mannen

Mannen die peniskanker hebben (gehad)

Arts-onderzoeker Hielke-Martijn de Vries

Hielke-Martijn de Vries, MSc.

Arts-onderzoeker, Antoni van Leeuwenhoek

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2020