Uitzaaiingen bij peniskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Kanker kan uitzaaien. Dat betekent dat kwaadaardige cellen kunnen losraken van de tumor en in een ander deel van het lichaam terechtkomen. Een ander woord voor uitzaaiing is metastase. 

Of en wanneer peniskanker uitzaait, hangt af van hoe agressief de tumor is . En van hoelang het duurt voor de tumor ontdekt is. Uitzaaiingen komen vaker voor als de tumor in de diepere lagen van de penis groeit. Er is dan meer contact met bloedvaten en lymfeklieren, waardoor de tumorcellen zich makkelijker kunnen verspreiden.  Een tumor waarvan de cellen minder op normale cellen lijken, zaait ook vaker uit.

Waarheen zaait peniskanker uit?

Uitzaaiingen van peniskanker komen bijna altijd eerst terecht in de lymfeklieren van de liezen. Daarna kan de ziekte zich via de lymfevaten verder  verspreiden naar andere delen van het lichaam. Als peniskanker verder uitzaait is dat meestal naar de lymfeklieren in het bekken.

Heel soms verspreiden de tumorcellen zich naar organen. Ze gaan dan vaak via het bloed naar de longen en/of de botten. Dit gebeurt meestal pas in een laat stadium van de ziekte, als er al uitzaaiingen in de lymfeklieren zijn. 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Bin Kroon

Dr. Bin K. Kroon

Uroloog, Rijnstate

LinkedIn

Uroloog dr. Oscar R. Brouwer

Dr. Oscar R. Brouwer

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Illustratie mannen

Mannen die peniskanker hebben (gehad)

Arts-onderzoeker Hielke-Martijn de Vries

Hielke-Martijn de Vries, MSc.

Arts-onderzoeker, Antoni van Leeuwenhoek

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2020