Controles en nazorg bij peniskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Is de behandeling klaar? Dan blijf je nog een tijd onder controle. Vaak krijg je ook nog nazorg. De termen controle en nazorg worden soms door elkaar gebruikt. Ze worden ook wel follow-up genoemd.

Wat gebeurt er tijdens de controles?

De controles bestaan uit bezoeken aan de uroloog en de verpleegkundig specialist. De arts zal kijken of de behandeling gewerkt heeft en controleren of de ziekte terugkomt. Bij een controlebezoek kun je ook vertellen of je last hebt van bijwerkingen. 

Tijdens de controles kun je 1 of meer van de volgende onderzoeken krijgen:

  • een lichamelijk onderzoek van de penis en de liezen
  • een echo van de liezen 
  • een biopsie in het geval van een verdachte afwijking
  • een PET-CT-scan als er uitzaaiingen zijn

Controleschema peniskanker

Hoe vaak je op controle komt, hangt af van je situatie. De arts of verpleegkundig specialist zal dit met je bespreken. 

In de meeste gevallen ga je de eerste 2 jaar elke 3 maanden op controle. Meestal doet de uroloog een lichamelijk onderzoek en krijg je een echo van de liezen.

Als peniskanker terugkomt, is dat vaak in de eerste 2 jaar. Daarom zijn er na 2 jaar minder controles nodig. Je gaat dan elk half jaar naar het ziekenhuis voor een controle. 

5 jaar

Na 5 jaar is er geen controle meer nodig. Terugkeer van peniskanker komt na 5 jaar namelijk weinig voor. Wel blijft het belangrijk om regelmatig aan zelfonderzoek te doen. 

Bespreek klachten en zorgen 

Veel mensen met peniskanker hebben last van de gevolgen van de behandeling. Hoe erg de klachten zijn, verschilt per persoon. Dat kan gaan over problemen met seks, het ophouden van de plas of ontlasting maar ook over pijn of vermoeidheid.

Soms gaan de klachten vanzelf over, maar er zijn ook klachten die veel langer duren. Vertel je problemen aan je arts. Zo kan hij of zij misschien iets tegen de klachten doen of je doorsturen voor meer begeleiding. 

Als je je zorgen maakt of psychische klachten hebt, bespreek dit ook. Je arts kan je doorsturen naar bijvoorbeeld een psycholoog.  

Bespreek problemen en zorgen over seksualiteit

Door peniskanker kan je seksualiteit veranderen. Laat aan je arts weten wat je problemen zijn en waar je tegenaan loopt. Hij of zij kan proberen met je mee te denken over oplossingen.

Angst voor controles

Sommige mensen vinden het een prettig en veilig idee om regelmatig naar het ziekenhuis terug te gaan. Anderen zien juist erg op tegen de controle, ook nog jaren na de behandeling. Voor hen is elke controle weer spannend.

Veel mensen zijn bang dat de ziekte terugkomt of erger wordt. Die angst zit vaak diep, en kan zomaar ineens opkomen. Lees meer over de angst voor terugkeer van kanker.

Niet verplicht

De controles zijn niet verplicht. Je kunt ervoor kiezen van de afspraken af te zien. Overleg daarover met de arts. Misschien is een telefonische controle een mogelijkheid als je een bezoek aan het ziekenhuis te zwaar vindt. Bespreek met de arts op welke signalen van het lichaam je kunt letten.

Liever langer onder controle

Er zijn ook mensen die langer onder controle willen blijven dan de periode die de arts heeft voorgesteld. Geldt dit voor jou, bespreek dit dan met je arts. Vertel hem waarom je onder controle wilt blijven. En probeer daar een redelijke afspraak over te maken.

Als je klachten hebt tussen de controles in

Misschien heb je tussen de controles door pijn of klachten. Die klachten kunnen door de ziekte komen, maar dat hoeft niet. Bespreek je klachten met de huisarts of vervroeg de afspraak met de arts. Zij kunnen je onderzoeken en proberen de oorzaak van de klachten op te sporen.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Bin Kroon

Dr. Bin K. Kroon

Uroloog, Rijnstate

LinkedIn

Uroloog dr. Oscar R. Brouwer

Dr. Oscar R. Brouwer

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Arts-onderzoeker Hielke-Martijn de Vries

Hielke-Martijn de Vries, MSc.

Arts-onderzoeker, Antoni van Leeuwenhoek

Illustratie mannen

Mannen die peniskanker hebben (gehad)

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2020