Informatie over de penis

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De penis, balzak en prostaat vormen samen de mannelijke geslachtsorganen. De penis bestaat uit 3 delen: de wortel, de schacht en de eikel. Met de huid en spieren van de wortel zit de penis vast aan het bekken. De schacht is het lange deel. Het topje heet ook wel de eikel, of glanspenis. 

Penis, bekken en liezenHoe ziet de binnenkant van de penis eruit?

In de schacht van de penis zitten zwellichamen. Die zorgen voor de erectie wanneer je opgewonden raakt. In de schacht zit ook de plasbuis (urinebuis). Hier komt urine uit tijdens het plassen, en sperma tijdens het orgasme.

De penis

Voorhuid

De voorhuid beschermt de eikel. Het is een losse huidflap die je naar achteren kunt schuiven zodat de eikel helemaal te zien is. 
Sommige mannen hebben een te strakke voorhuid. Daardoor is de eikel niet helemaal te zien en niet goed schoon te maken. Dit is één van de risicofactoren voor het ontstaan van peniskanker. 

Een operatie kan een te strakke voorhuid verhelpen. De uroloog moet dan meestal de voorhuid weghalen. Dit heet ook wel een besnijdenis. 

Besnijdenis

Mannen kiezen soms ook voor een besnijdenis door hun geloof of cultuur. Dit gebeurt vaak op jonge leeftijd. Wat opvalt is dat peniskanker niet of nauwelijks voorkomt bij mannen die op jonge leeftijd besneden zijn. Mannen die peniskanker hebben gehad, of een voorloper ervan, krijgen soms het advies om zich te laten besnijden. 
 

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie man

Dr. Joris Hage

Plastisch chirurg, Antoni van Leeuwenhoek

Uroloog dr. Oscar R. Brouwer

Dr. Oscar R. Brouwer

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Illustratie mannen

Mannen die peniskanker hebben (gehad)

Arts-onderzoeker Hielke-Martijn de Vries

Hielke-Martijn de Vries, MSc.

Arts-onderzoeker, Antoni van Leeuwenhoek

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2020