Seksuele problemen en eierstokkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Eierstokkankerkanker of de behandeling ervan kan invloed hebben op je seksleven en op intimiteit. Na de behandeling zal je opnieuw moeten ontdekken en ervaren wat op seksueel gebied kan en wat je fijn vindt. Dat kost tijd, misschien meer dan je had verwacht.

Er is niet één oorzaak voor een andere beleving van seks. Vaak spelen meer dingen een rol: 

Veranderd zelfbeeld

Het verlies van je baarmoeder en/of je eierstokken kan je gevoel van vrouw-zijn beïnvloeden. De ene vrouw ervaart dat sterker dan de andere. Ook kun je gevoelens van onzekerheid en schaamte hebben, of denken dat je partner je niet meer aantrekkelijk vindt.

Dit alles kan van invloed zijn op je zin in seks, je seksueel functioneren en je beleving van seksualiteit.

seks en kanker

Lichamelijke gevolgen

Er kunnen ook lichamelijke gevolgen zijn die je seksleven kunnen beïnvloeden:

Je bent erg moe of hebt andere lichamelijke klachten

Hierdoor kun je minder behoefte hebben aan seks. Dat is een normale reactie op de situatie.

Jee vagina wordt minder vochtig als je opgewonden bent

Wanneer je door de behandeling vervroegd in de overgang komt, kan je vagina droger worden. Door een droge vagina kan geslachtsgemeenschap pijnlijk zijn.

Meestal is een glijmiddel daarvoor een goede oplossing. Een glijmiddel kan ook de gevoeligheid bij masturbatie verhogen. Glijmiddelen zijn te koop bij de apotheek of de drogist.

Tekort aan geslachtshormonen

Wanneer je door de behandeling vervroegd in de overgang komt, maakt je lichaam minder oestrogeen aan. Hierdoor kun je minder zin hebben om te vrijen. Het kan ook zijn dat je seks minder intens beleeft.

Het kan helpen om extra hormonen te gebruiken. Je kunt met je behandelend arts bespreken of dit in jouw situatie mogelijk is. Bespreek ook de nadelen en risico’s van het gebruik van hormonen. 

Opgewonden raken kost soms meer tijd

Sommige vrouwen doen er langer over om seksueel opgewonden te raken: de prikkeling onder in de buik is afgenomen of verdwenen. Ook streling van de borsten leidt soms tot minder opwinding dan voorheen.

Het orgasme verandert

Als je geen baarmoeder meer hebt, kan je beleving van het orgasme veranderen. Dit is vooral zo als je tijdens het orgasme de baarmoeder voelde samentrekken. Vrouwen die een orgasme vooral voelen in de buurt van de clitoris en het buitenste gedeelte van de vagina, hebben meestal weinig last.

Emoties rondom het verwerken van kanker

Bij kanker horen emoties. Sommige emoties kunnen ervoor zorgen dat je minder zin of energie hebt om te vrijen. Bijvoorbeeld angst en somberheid.

Het kan ook zijn dat er tijdens het vrijen heftige emoties omhoog komen. Je kunt hiervan schrikken. Ook voor je partner kan het moeilijk zijn.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Dr. Dorry Boll

Gynaecoloog-oncoloog, Catharina Ziekenhuis

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

Illustratie vrouwen

Vrouwen die eierstokkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2021