Wat is eierstokkanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Bij eierstokkanker ontstaat er een kwaadaardige tumor in de eierstok of in de eileider. De medische naam voor eierstokkanker is ovariumcarcinoom.

De eierstokken (ovaria) liggen onderin de buik, links en rechts van de baarmoeder. De eileiders verbinden de eierstokken met de baarmoeder.

Vaak gaat het bij eierstokkanker om een ongeneeslijke ziekte. De vooruitzichten zijn meestal niet goed. 

Symptomen van eierstokkanker

Van eierstokkanker heb je in het begin geen klachten. Vaak zaait de ziekte snel uit naar de buik. Dan krijg je meestal wel klachten. De symptomen zijn dan buikpijn, een dikkere buik en een vol gevoel. Het is belangrijk om met deze klachten naar de huisarts te gaan.

Lees verder over de symptomen van eierstokkanker.

Oorzaken en risicofactoren van eierstokkanker

De precieze oorzaak van eierstokkanker is niet bekend. Ongeveer 1 op de 10 vrouwen krijgt de ziekte door een erfelijke aanleg. Het aantal eisprongen dat een vrouw heeft tijdens haar leven speelt ook een rol. 

Meer  hierover lees je in het artikel over de risicofactoren van eierstokkanker.

Hoe vaak komt eierstokkanker voor?

Eierstokkanker komt redelijk vaak voor. Ongeveer 1 op de 100 vrouwen krijgt in haar leven eierstokkanker. 

Elk jaar krijgen ongeveer 1.300 vrouwen in Nederland de diagnose eierstokkanker. Meestal gaat het om vrouwen ouder dan 60 jaar. Maar eierstokkanker kan voorkomen op alle leeftijden. Bekijk de cijfers over eierstokkanker.

Soorten eierstokkanker

Er zijn verschillende soorten eierstokkanker. Meestal gaat het bij eierstokkanker om een epitheliaal ovariumcarcinoom. Deze soort eierstokkanker ontstaat in de buitenste laag cellen van de eierstokken of eileiders. 

Er zijn ook andere soorten eierstokkanker, zoals een granulosaceltumor of een kiemceltumor. Deze soorten ontstaan in de andere celtypen van de eierstok.

Lees verder over de verschillende soorten eierstokkanker.

Onderzoeken bij eierstokkanker

Bij klachten als een dikkere buik, een vol gevoel en buikpijn verwijst de huisarts je naar het ziekenhuis voor een echografie. Hij of zij kan je ook meteen verwijzen naar een specialist, zoals een gynaecoloog. 

De gynaecoloog doet een lichamelijk onderzoek. Daarna krijg je meestal een bloedonderzoek en een echo van de buik.

Denkt de gynaecoloog dat je misschien eierstokkanker hebt, dan krijg je nog meer onderzoeken. Bijvoorbeeld een CT-scan, een punctie van de buik of een kijkoperatie. 

Als de eierstok groter is en er geen uitzaaiingen te zien zijn, kun je een buikoperatie krijgen waarbij de gynaecoloog de eierstok verwijdert. Daarna volgt een snel onderzoek om vast te stellen of er kankercellen in de eierstok zitten. 

Met deze onderzoeken kan de arts vaststellen of het om eierstokkanker gaat, en hoever de ziekte is doorgegroeid. 

Bekijk de uitgebreide informatie over de onderzoeken bij eierstokkanker.

Doorgroei en uitzaaiingen van eierstokkanker

Een eierstoktumor kan doorgroeien in de baarmoeder en de eileiders. 

De kankercellen groeien meestal snel en zaaien snel uit. Eerst naar het buikvlies en het vetschort, dan naar andere delen van het lichaam zoals de lymfeklieren, de lever of de longen. 

Lees meer over uitzaaiingen van eierstokkanker.

Behandelingen bij eierstokkanker

De behandeling bestaat meestal uit een combinatie van een operatie en chemotherapie. Soms krijg je tijdens de operatie een buikspoeling met een warme chemovloeistof (HIPEC). Na de operatie kan een behandeling met doelgerichte therapie een optie zijn. 

Lees verder over de behandeling van eierstokkanker.

Terugkeer van eierstokkanker

Bij ongeveer 6 van de 10 vrouwen komt de eierstokkanker na de behandeling terug. Meestal gebeurt dit in de eerste 3 jaar na de behandeling. 

Je kunt dan behandelingen krijgen om de ziekte te remmen en klachten te verminderen, zoals chemotherapie en doelgerichte therapie. Bij een hormoongevoelige tumor kan hormonale therapie een optie zijn.

Lees verder over de behandeling van teruggekeerde eierstokkanker

Vooruitzichten bij eierstokkanker

De overleving van eierstokkanker hangt vooral af van het stadium van de ziekte bij diagnose. Met stadium wordt bedoeld: hoe uitgebreid de ziekte is, en of er uitzaaiingen zijn. 

Eierstokkanker is bij diagnose vaak al uitgezaaid in de buikholte. De vooruitzichten zijn dan niet goed. 

Bekijk de overlevingscijfers van eierstokkanker.

Eierstokkanker. Wat is het en wat zijn de ontwikkelingen? (mei 2021)

Video over de laatste ontwikkelingen op het gebied van eierstokkanker. Met dr. Willemien van Driel (gynaecoloog) en prof. dr. Gabe Sonke (internist-oncoloog) van het  Antoni van Leeuwenhoek, en ervaringsdeskundige Carolien. (Bron: patiëntenorganisatie Olijf)

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Dr. Dorry Boll

Gynaecoloog-oncoloog, Catharina Ziekenhuis

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

Illustratie vrouwen

Vrouwen die eierstokkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2021