Punctie bij vocht in de longen: pleurapunctie
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonMet een pleurapunctie onderzoekt de arts of de eierstokkanker naar je longen is uitgezaaid. Je krijgt dit onderzoek als je veel vocht in je longen hebt.
Lees op deze pagina over:
Wat is een punctie?
Bij een punctie zuigt de arts cellen en vocht op van de plek van een afwijking. Die cellen en dat vocht gaan voor onderzoek naar het laboratorium.
Hoe gaat een punctie?
De arts prikt met een dunne, holle naald tussen twee ribben tot in de laag tussen je longvliezen. De naald gaat tot de plek die misschien een uitzaaiing is. Daar zuigt de arts wat cellen en vocht op.
Misschien krijg je een verdoving, dat hoor je van je arts. Je kunt er ook zelf om vragen. Na de punctie kun je meteen naar huis. Je hoeft niet in het ziekenhuis te blijven.
Beeld bij de punctie
Soms doet de arts de punctie én een echografie tegelijk. Heel soms krijg je een punctie samen met een scan. Door deze combinatie kan de arts op een beeldscherm precies zien waar hij of zij prikt.
Uitslag van de punctie
In het laboratorium onderzoekt de patholoog de cellen en het vocht. Hij of zij stuurt de uitslag naar je arts. De arts bespreekt de uitslag met je.
Zijn er kankercellen gevonden in het longvocht? Dan zijn dit uitzaaiingen van eierstokkanker. Artsen noemen dit ook wel ‘laat stadium’ van eierstokkanker.