Behandeling van eierstokkanker per stadium

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De behandeling van eierstokkanker hangt voor een groot deel af van het stadium van de ziekte. Dus hoe ver de ziekte is. De behandeling bestaat bijna altijd uit een operatie en vaak ook uit chemotherapie.

Lees op deze pagina over:

Behandeling van eierstokkanker in een vroeg stadium

Met een vroeg stadium bedoelen artsen eierstokkanker waarbij er geen kankercellen in de buikholte zitten. Het kan stadium 1 of 2a zijn.

Eierstokkanker in een vroeg stadium wordt vaak per toeval ontdekt. Bijvoorbeeld tijdens een operatie waarbij de arts een vergrote eierstok weghaalt.

Om zeker te weten dat er geen uitzaaiingen zijn, krijg je dan nog een operatie. Dan bekijkt de arts de binnenkant van je buik. En hij of zij haalt stukjes weefsel weg voor verder onderzoek. Dit heet een stadiëringsoperatie. Lees meer over de stadiëringsoperatie.

Chemotherapie na de operatie

Als de arts alleen je eierstokken weghaalt, dan is chemotherapie soms niet nodig. Heb je een snelgroeiende tumor, dan adviseert de arts vaak wel chemotherapie. Meestal gaat het om 4 tot 6 kuren. De chemotherapie doodt eventueel achterbleven kankercellen. En maakt zo de kans kleiner dat de ziekte terugkomt.

Behandeling van eierstokkanker in een laat stadium

Als de kanker ook op andere plekken in je lichaam zit dan alleen de eierstok, dan noemen artsen dit 'laat stadium’. Het gaat dan om stadium 2B tot en met 4.

Je krijgt dan meestal eerst een kijkoperatie van je buik. Daarna zijn er 2 mogelijkheden:

  1. Je krijgt een grote buikoperatie (debulkingoperatie) en daarna chemotherapie. Lees verder over de debulkingoperatie.
  2. Je krijgt eerst chemotherapie, dan een buikoperatie en daarna weer chemotherapie. Dit heet intervaldebulking. Lees verder over intervaldebulking.

Hebben de operatie en de chemotherapie goed gewerkt? Dan kun je nog een behandeling krijgen met doelgerichte therapie. Doel is te voorkomen dat eierstokkanker terugkomt.

Niet behandelen kan ook een optie zijn

Vind je dat de nadelen groter zijn dan de voordelen? Dan kun je besluiten dat je geen behandeling wilt. Je krijgt dan palliatieve zorg via je huisarts. Lees meer over palliatieve zorg bij kanker.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Dorry Boll

Gynaecoloog-oncoloog, Catharina Ziekenhuis

LinkedIn

illustratie arts man

Dr. Jurgen Piek

Gynaecologisch oncoloog, Catharina Ziekenhuis

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

Illustratie vrouwen

Vrouwen die eierstokkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2025