Doelgerichte therapie met een PARP-remmer bij eierstokkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonNa de behandeling voor eierstokkanker kun je soms nog doelgerichte therapie met een PARP-remmer krijgen. Of je kunt het krijgen als eierstokkanker terugkomt. Zodat je langer kunt leven met eierstokkanker.
Lees op deze pagina over:
Wat is doelgerichte therapie?
Doelgerichte therapie is een behandeling met medicijnen die heel gericht werkt tegen sommige soorten kankercellen. Zo kan doelgerichte therapie kankercellen doden of de celdeling van kankercellen remmen.
De medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen kankercellen bereiken. Een ander woord voor doelgerichte therapie is targeted therapy.
Wat zijn PARP-remmers?
PARP-remmers zijn medicijnen die voorkomen dat beschadigde kankercellen zichzelf weer repareren. Daardoor gaan die kankercellen dood. Zo kunnen PARP-remmers de groei van de kanker remmen.
Voorbeelden van PARP-remmers bij eierstokkanker zijn: niraparib en olaparib.
Wanneer kun je een PARP-remmer krijgen?
PARP-remmers zijn voor vrouwen met uitgezaaide eierstokkanker (stadium 3 of 4). Maar ze werken niet bij iedereen even goed.
PARP-remmers werken het best bij vrouwen met een HRD-tumor, zoals vrouwen met een BRCA1-mutatie of BRCA2-mutatie. Ongeveer de helft van de vrouwen met gevorderde eierstokkanker heeft een HRD-tumor.
Met een HRD-test bepaalt de arts of je een HRD-tumor hebt. En of behandeling met een PARP-remmer voor jou zinvol is.
HRD is de afkorting van homoloog recombinatie deficiëntie. Het betekent dat 1 van de DNA-reparatiemechanismen niet goed werkt in kankercellen. Je arts kan je hier meer uitleg over geven.
Heb je een HRD-tumor? Lees dan verder over situaties waarin je een PARP-remmer kunt krijgen:
- na de operatie en chemotherapie: als onderhoudsbehandeling
- als eierstokkanker terugkomt na behandeling
Onderhoudsbehandeling met een PARP-remmer
Na de eerste behandeling tegen eierstokkanker kun je soms nog een onderhoudsbehandeling krijgen met een PARP-remmer. Doel: voorkomen dat eierstokkanker terugkomt en uitzaait. Door deze behandeling kun je langer leven.
PARP-remmers bij terugkeer van eierstokkanker
Als de ziekte terugkomt na behandeling, krijg je meestal eerst chemotherapie. Reageert de kanker hier goed op? En heb je nog niet eerder een PARP-remmer gehad? Dan kun je na de chemokuren een behandeling krijgen met een PARP-remmer. Doel is om de ziekte te remmen, zodat je langer blijft leven.
Hoe lang kun je een PARP-remmer gebruiken?
Tijdens de behandeling let je arts op de werking van de PARP-remmer en bijwerkingen. Zolang de PARP-remmer goed werkt en de bijwerkingen voor jou acceptabel zijn, kun je doorgaan met de behandeling.
Bijwerkingen van PARP-remmers bij eierstokkanker
PARP-remmers kunnen bijwerkingen geven. Van je arts of verpleegkundige hoor je welke bijwerkingen je kunt verwachten. En hoe je hier het best mee omgaat.
Deze klachten komen veel voor:
- misselijkheid en overgeven
- moe zijn
- bloedarmoede
Heb je bijwerkingen? Vertel ze altijd aan je arts of verpleegkundige. Misschien is er iets aan te doen. Bekijk op bijwerkingenbijkanker.nl meer informatie en tips over bijwerkingen van doelgerichte therapie bij eierstokkanker.
Doelgerichte therapie
In deze video zie je hoe doelgerichte therapie werkt.