Erfelijkheid en eierstokkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Ongeveer 1 op de 7 à 10 vrouwen met eierstokkanker heeft de ziekte gekregen door een erfelijke aanleg. Een erfelijke aanleg betekent dat je meer kans hebt om eierstokkanker te krijgen. Je erft de aanleg van 1 van je ouders.

Deze vrouwen hebben een erfelijke aanleg voor eierstokkanker:

  • vrouwen met een BRCA-1-mutatie
  • vrouwen met een BRCA-2 mutatie 
  • vrouwen met sommige vormen van het Lynch-syndroom
  • vrouwen met het Peutz-Jegherssyndroom
  • vrouwen met een RAD51C-, RAD51D- of BRIP1-mutatie

Ik heb net de diagnose eierstokkanker gehad. Heb ik de ziekte gekregen door een erfelijke aanleg?

Heb je de diagnose eierstokkanker gekregen, of heb je in het verleden de diagnose gehad, dan kun je altijd een  erfelijkheidsonderzoek krijgen. Een klinisch geneticus (erfelijkheidsarts) onderzoekt dan of je een erfelijke aanleg hebt voor eierstokkanker. 

Je behandelend arts kan ook het tumorweefsel laten onderzoeken op erfelijkheid.

Lees meer over erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker

Ik heb een familielid met een aangetoonde erfelijke aanleg voor eierstokkanker. Heb ik nu een grotere kans om eierstokkanker te krijgen?

Heb je een familielid met een erfelijke aanleg voor eierstokkanker? Dan kun je laten onderzoeken of jij ook een erfelijke aanleg voor eierstokkanker hebt. 

Bespreek dit met je huisarts of gynaecoloog. Die kan je doorsturen naar een klinisch geneticus voor een erfelijkheidsonderzoek.

Ik heb een familielid met eierstokkanker. Ze weet niet of ze een erfelijke aanleg heeft voor eierstokkanker. Heb ik nu een grotere kans om eierstokkanker te krijgen?

Jouw familielid komt in aanmerking voor een genetisch onderzoek. De uitslag van dit onderzoek bepaalt of jij kunt laten onderzoeken of jij ook een erfelijke aanleg hebt. Wanneer het familielid is overleden, kan er vaak ook onderzoek in tumorweefsel worden gedaan. 

Als er geen erfelijke aanleg bij jouw familielid is aangetoond, en er geen andere familieleden met eierstokkanker zijn, is jouw kans om eierstokkanker te krijgen niet duidelijk verhoogd.

Als er meerdere familieleden zijn met eierstokkanker, kun je het advies krijgen om  preventieve maatregelen te nemen en je eierstokken te laten verwijderen. 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Margreet Ausems

Dr. Margreet Ausems

Klinisch geneticus, UMC Utrecht

Persoonlijke pagina

Afbeelding mensen

Ervaringsdeskundigen

die protonentherapie kregen

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging
Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2021