Prostaatkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Bij prostaatkanker groeien kwaadaardige cellen in de prostaat. De medische term voor prostaatkanker is prostaatcarcinoom.

Prostaatkanker ontstaat in de klierbuisjes van de prostaat. Hierdoor verandert de structuur van de klierbuisjes. Een arts kan deze verandering soms opmerken: de prostaat voelt dan harder aan.

Lees verder over wat kanker is en hoe het ontstaat.

De prostaat

De prostaat is onderdeel van de voortplantingsorganen van de man. De prostaat ligt onder de blaas, net voor de endeldarm.

Klachten bij prostaatkanker

Prostaatkanker groeit meestal langzaam. De meeste mannen hebben in het begin van de ziekte geen symptomen. Klachten ontstaan pas in een later stadium.

Risicofactoren bij prostaatkanker

Het is niet te zeggen wat prostaatkanker veroorzaakt. Bij 1 op de 10 tot 20 mannen met prostaatkanker is er sprake van een erfelijke aanleg. Daarnaast lijken nog een aantal risicofactoren een rol te spelen.

Uitzaaiingen bij prostaatkanker

Kanker kan uitzaaien en prostaatkanker dus ook. Als prostaatkanker uitzaait, is dat in eerste instantie meestal naar de lymfeklieren in de onderbuik of naar de botten.

Cijfers over prostaatkanker

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Ieder jaar krijgen ongeveer 12.000 mannen in Nederland deze diagnose. Ongeveer 1 op de 10 mannen krijgt ooit in zijn leven prostaatkanker.

De ziekte komt vooral voor bij mannen boven de 65 jaar. Maar het kan ook op jongere leeftijd ontstaan. 

De vooruitzichten van prostaatkanker die niet is uitgezaaid, zijn meestal gunstig. Vijf jaar na de diagnose zijn de meeste patiënten nog in leven. Bij uitgezaaide prostaatkanker is de overleving slechter. 

Colofon

Met medewerking van

Corinne Tiller, MANP

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

Dr. Jean-Paul van Basten

Uroloog, CWZ

Dr. Tycho Lock

Uroloog, UMC Utrecht

Ervaringsdeskundigen met prostaatkanker

Prostaatkankerstichting

Prof. dr. Theo de Reijke

Uroloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2019